Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 09. 2009 19:39

Kuba.Lofi
Reputace:   

Teziste, Moment

A mam tu jeste jeden, s kterym si nevim vubec rady (nejake to vykresleni sil by nebyl problem, horsi je to se zasazenim do rovnic):

02. Zalomená tyč tvaru písmena L s rameny ze stejného materiálu délky a=30, b= 15  je upevněná buď v koncovém bodě ramen nebo v místě zalomení tak, že se může otáčet okolo vodorovné osy, procházející bodem upevnění kolmo na rovinu určenou rameny tyče. Jaký úhel svírá rameno a zalomené tyče se svislým směrem k rovnovážné poloze?

http://forum.matweb.cz/upload/1254332313-eLka.JPG

Pripadne dik, za nejake rady a prispevky.

#2 30. 09. 2009 22:31

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Teziste, Moment

↑ Kuba.Lofi:

upřimně řečeno - nejlepší rada je: vzit si drat, ohnout podle obrázku a zavěsit, sve vizuální vjemy zakreslit: asi tak - je potřeba sestavit momentové věty pro každou situaci (pomocí úhlu se odvozuje délka ramena r od 1/2 délky příslušné časti dratu). Hmotnost dratu je úměrna délce dratu.

Které dosazení dělá problém?

#3 30. 09. 2009 23:02

františek8
Zelenáč
Reputace:   

Zkusmo jsem téměř podle rady předchozí připravil návrh pro variantu a), tzn. závěs v koncovém bodě ramena a. Těžiště celé soustavy leží na spojnici středů ramen a dělí tuto spojnici na třetinu a dvě třetiny. V rovnovážné poloze bude spojnice společného těžiště svislicí, a úhel mezi ramenem a a svislicí bude stejný jako úhel mezi svislicí a spojnicí bodu O a společného těžiště. Řešením obecného trojúhelníka mně vyšel úhel (pro variantu a) 7,12° = asi 7° 7´ .
Obdobně by se daly vyřešit oba další případy.

#4 30. 09. 2009 23:56

Kuba.Lofi
Reputace:   

Diky Vam obema, jeste jsem si s tim trosku hral a snad uz to nedela takovy problem.

Zápatí