Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 01. 2008 19:38

Pavel183
Zelenáč
Místo: Káraný CITY?!
Reputace:   
Web

Lomené výrazy od nuly

Potřebuji vysvětlit lomené výrazy ůplně od nuly jak vyžeříš toto??  2x           Předem děkuji
                                                                                                ---
                                                                                                 x

Jako malý chlapec jsem se rád motal v kuchyni. Motala se máma, motal se i táta. Když jsem se v 15ti rozhodoval, co budu dělat, alkoholik byla jasná volba.

#2 20. 01. 2008 19:49

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

Re: Lomené výrazy od nuly

$\frac{2x}{x}=2$, je-li v citateli a jmenovateli stejny vyraz, tak jim lze kratit, podminka $x \neq 0$.

#3 20. 01. 2008 20:01

Pavel183
Zelenáč
Reputace:   
Web

JJ díky a jak b ybylo řešení tohoto příkladu??  12x²        díky moc lomené výrazy moc nechápu tedy vůbec takže počítám že to
                                                                  ------        tu bude na dlouho :) ps: jak jse to dává do toho býlího rámečku?
                                                                    4x

Jako malý chlapec jsem se rád motal v kuchyni. Motala se máma, motal se i táta. Když jsem se v 15ti rozhodoval, co budu dělat, alkoholik byla jasná volba.

#4 20. 01. 2008 20:09

plisna
Reputace:   

$\frac{12x^2}{4x}=\frac{3\cdot 4 x\cdot x}{4x}=3x, \qquad x \neq 0$. tim bilym rameckem se zas tolik netrap, ale tady se dozvis vice: http://matematika.havrlant.net/forum/vi … php?id=224

#5 20. 01. 2008 20:20

Pavel183
Zelenáč
Reputace:   
Web

↑ plisna:pamatuji jsi že když jsme ty příklady rozkládali tak jsme dávali něco do závorky mohu se mílit ale ratši jse ptám. díky moc za ten odkaz

#6 20. 01. 2008 20:32

plisna
Reputace:   

tak pokud jste neco "davali do zavorky", tak to jste patrne vytykali, ale na to potrebujeme v zadani soucet nebo rozdil dvou clenu, treba $\frac{6x^2-4x}{2x}=\frac{2x(3x-2)}{2x}=3x-2$.

#7 20. 01. 2008 20:37

Pavel183
Zelenáč
Reputace:   
Web

Ano to je přesně ono děkuji a ty příklady předtím to bylo na krácení(aspon to tak píšou v učebnici(kratte))

Zápatí