Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

6) Máme tři členy AP:
a - d, a, a + d. Jejich součet je 30, takže
.
Odečteme ty hodnoty a máme
a - d - 5, a - 4, a + d.
Za a dosadíme desítku a víme, že poměr mezi druhým a prvním členem je stejný, jako poměr mezi třetím a druhým členem.
Z toho nám vyjdou dvě různé diference pro první posloupnost.
↑ halogan:
Prosimtě to jsem jaksi nepochopil vyjde a - d - 5, a - 4, a + d. a pak dosadim ted aza a 10,tka by mělo vyjít 5-d, 6 , 10+d, jeslti je to správně.A ted nvm jak jsi udělal tu diferenci,jak jsi postupovla že ti vyšel ten výsledek 2 a -7 :(
↑ terryjohn:
3. příklad:
Výška v rovnostranném trojúhelníku je
. Poloměr vepsané kružnice je
(střed je v těžišti.)
Poloměr první kružnice bude
a její obsah 
Druhá kružnice je vepsaná do trojúhelníku, který má třetinovou výšku, tj.
a proto
. Tyto kružnice jsou 3, takže celkový obsah
.
Když si takto spočítáš třetí kružnice (je jich 9), zjistíš že
.
Obsahy tedy tvoří GP s kvocientem 
Nekonečný součet
Dosazení a výpočet už zvládneš.
↑ terryjohn:
není mi jasné, co nechapeš, pokud nenapišeš svůj postup, tato úloha se řeší opakovaně, postup kolegy ↑ halogan: je velmi srozumitelný a racionální, další varianty třeba zde
Geometrické úlohy předpokládají, že si nakresliš obrázky a alespoň učiniš pokus o odvození jednotlivých rozměrů tak, aby se vytvořil vztah pro nekonečnou geometrickou řadu: příklad - slovní úloha na závěr. Obrázky sem, prosím, umístí a můžeme pokračovat v další debatě.
A budu citovat lukaszhe.
Pro Zdeňka1, zdravím, bohužel kolega přes opakovaná upozornění porušuje místní pravidla, proto bychom mu měli dat přiležitost, ať sem umístí alespoň návrh postupu. Děkuji.
↑ zdenek1:
tak jsem si v tem 3 prikladu dosadil a vyslo me ten nekonecny soucet =0,5235..
Prosim o kontrolu jestli to mam dobre ptz me to pripada nejake divne takovy vysledek :(
↑ terryjohn:
Zdravím, za použití postupu a vzorců od kolegy zdeňka1 mám takový výsledek.
,
,

Souhlasí?
↑ terryjohn: meli jsme v zadání délku strany a, proto ve výsledku také máme a. Co jiného bychom tam měli mít?