Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 10. 2009 19:22 — Editoval Mara321 (10. 10. 2009 21:37)

Mara321
Reputace:   

Lineární algebra - Dokažte....

Do pondělka mám za úkol vyřešit několik příkladů. A mezi nima je i jeden, se kterým si nevím rady, protože jsem kvůli nemoci zmeškal 2 hodiny lineární algeby...Mám toho těď docela hodně :-(
Tak nevim, jestli by se nenašel, kdo by mi mohl pomoct ? Budu vděčný..

http://s1.imgupload.cz/img/-150-150/57022/q9EsJ/p-iklad.JPG

#2 11. 10. 2009 15:59

Mara321
Reputace:   

Re: Lineární algebra - Dokažte....

Nikdo nepomůže? :-(

#3 11. 10. 2009 16:08

Asinkan
Reputace:   

↑ Mara321:
Vyšel bych z definice lineárního vektorového prostoru a na něm zadefinovaných distributivních zákonů-jejich kombinace je to, co tam vidíš. Výhodnější je levá strana-4 operace. Pravá-5 operací.

Do prázdného domu vešli 4 lidé, poté odešlo 6 lidí. Kolik lidí musí do domu vejít, aby byl dům prázdný?

#4 11. 10. 2009 17:37

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Co se týče důkazu, jen trochu upřesním: Pokud víme, že je $\mathbb{R}^{m\times n}$ je vektorový prostor, pak díky distributivitě máme
$\alpha(\beta A+\gamma C)=\alpha(\beta A)+\alpha(\gamma C)$ a díky asociativitě $\alpha(\beta A)+\alpha(\gamma C)=(\alpha\beta) A+(\alpha\gamma) C$ a jsme hotovi. Pokud se o tuto znalost opřít nemůžeme, porovnejme matice po prvcích. Prvek matice $A$ v i-tém řádku a j-tém sloupci budu značit $a_i,j$, analogicky pro matici C.
Pro matici W na levé straně platí (pro lib. i,j) z definice násobení matice číslem:
$w_{i,j}=\alpha(\beta a_{i,j}+\gamma c_{i,j})$
Pro matici V na pravé straně platí (pro lib. i,j) z definice násobení matice číslem:
$v_{i,j}=(\alpha\beta) a_{i,j}+(\alpha\gamma) c_{i,j}$
Protože $w_{i,j}$ a $v_{i,j}$ jsou reálná čísla, můžeme u nich používat distributivitu a asociativitu jak jsme zvyklí:
$w_{i,j}=\alpha(\beta a_{i,j}+\gamma c_{i,j})=(\alpha\beta) a_{i,j}+(\alpha\gamma) c_{i,j}=v_{i,j}$
Matice nalevo a napravo se shodují ve všech prvcích, jsou proto shodné, tvrzení je dokázáno.

Co se týče efektivity, mám jiný názor než ↑ Asinkan:. Podle mě je "operace" násobení čísla číslem nebo sečtení dvou čísel, ne sčítání celých matic. Na levé straně provedeme celkem $4mn$ operací, na pravé jich bude $3mn+2$, což je pro matice věší než $1\times 1$ výhodnější.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#5 11. 10. 2009 23:37

Mara321
Reputace:   

↑ Kondr: Fakt dííky moc. ;-) Na první pohled to vypadá složitě, ale asi to už pomalu začínám chápat. ještě jednou dík..

Zápatí