Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, vim ze uz jsou tady priklady podobneho typu ale potreboval bych si overit ze postupuji spravne. A tak neak vygenerovat pomoci neakeho softwaru jako napriklad mathematica rovnice na proudy prochazejici jednotlivymy smyckami. 
jinak zatim jsem se dostal k tomu ze :
R1*I1+V3+R5(I1-I4)+R2(I1+I2)=0
R2(I2+I1)+V2=0
R3(I3-I4)+V2=0
R4*I4+V1+R3(I4-I3)+R5(I4-I1)=0
Mno doufam ze aspon tohle je spravne. Predem diky za odpovedi
jee diky za overeni prosimte muzu mit na tebe prosbu zkousel sem si vyjadrit ty proudy prochazejici tema smyckama pomoci soustavy ctyr rovnic o ctyrech neznamejch a vysli mi neaky bludy. Za pomoci matic to nezvladam uz vubec.... tak kdybys byla tak hodna a poradila mi co a jak dal byl bych ti zavazan Diky
↑ sazec:posílám svoje řešení, trochu jsem si upravila obvod. :-)
http://matematika.havrlant.net/forum/up … zakony.jpg
↑ Ivana:
Obávám se, že Vaše řešení není správně. Mícháte totiž dohromady 2 věci. Například proud rezistorem R3 je skutečně
. To ale nevypovídá nic o tom kolik je
. Proud je
. Stejně tak proud
není
ale
. Jak jste došla k I1 a I4 jsem z obrázku moc nepochopil, ale přijde mi to taky podezřelé.
Pokud vyřeším původní rovnice, dostanu
I1=-1,242
I2=0,385
I3=-2,350
I4=-1,684
pak
I_R1=I1=-1,242
I_R2=I1+I2=-0,857
I_R3=I3-I4=-0.666
I_R4=I4=-1,684
I_R5=I1-I4=0,442
Jak je vidět, minimálně hodnoty I_R2 a I_R3 jsou správně. Na R2 musí být napětí U3 (je přímo připojen na zdroj napětí), takže dle Ohmova zákona
a obdobně
. Ostatní hodnoty se kontrolují hůře.