Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nech V je objem valca. Určte jeho rozmery tak, aby mal minimálny povrch.
Funkci y= f(x): R->R je určená implicitne rovnicou x^3+y^3-6xy = 0 a bodom (3; 3). Nájdite všetky body x patriace do R, pre ktoré f ’(x) = 0.
Prosim cim skor, potrebujem to do pondelka, vdaka

První příklad: objem válce je V=pr^2v, jeho povrch je S=2p(r^2+rv). Pro čísla rv/2, rv/2 a r^2 známe součin (V^2/(4p^2)). Součet čísel s daným součinem je minimální, pokud jsou všechna čísla stejná (toto je triviální důsledek nerovnosti mezi aritmetickým a geometrickým průměrem). Minimální je povrch pro rv/2=r^2, odtud v=2r. Rozměry snadno dopočteme z rovnice V=pr^2v=2pr^3.
Poněkud algoritmičtější řešení: z rovnice pro V vyjádříme v jako funkci r, dosadíme do vztahu pro S, zderivujeme, položíme derivaci rovnu nule a máme r, v dopočteme.
Kondr napsal(a):
První příklad:
Poněkud algoritmičtější řešení: z rovnice pro V vyjádříme v jako funkci r, dosadíme do vztahu pro S, zderivujeme, položíme derivaci rovnu nule a máme r, v dopočteme.
tak tuto radu si vem k srdci, v MA2 derivovat a jedine derivovat, nebot si to zada vyucujici
Dotaz - je to ze stejne sbirky jako cd4, pokud ano, tak do pondelka neco malo bude :-)
diky Kondr:
Myslim ze ten druhy priklad ten algoritmickejsi bude lepsi
To Jelena:
ano, budem rad ak mi posles nejake tie priklady zo zbierky :), ale nepocitame to iste, on je z ineho mesta, nepozname sa
mas pravdu, tu radu si vazne zoberiem, tak sme to aj potrebovali, dnes som si vytiahol nanestastie naoko tu istu pisomku ktora mi predtym nesadla a spoliehal som sa ze dostanem inu,
kebyze si precitam ten algoritmickejsi sposob skor, tak to viem, tiez som sa to pokusal ale robil som to svojskym hlupym sposobom, derivaciou funkcie o dvoch premennych takze nejak takto
V=2piR^2*v
S=2piR^2+2piR*v
nechcel som si vyjadrovat z objemu V ani R lebo som bral ze V je tiez premenna, ale pritom to je konstanta.
Vyjadrujeme nieco v zavislosti od niecoho.
Tak som sa rozhodol robit to takto
x=r
y=v
f(r,v)=2piR^2+2piR*v
teda
f(x,y)=2piX^2+2piX*Y
Teraz ked som si to prepocital tak mi to vyslo takto
V=2piR^2*v
S=2piR^2+2piR*v
V=2piR^2*v => v=V/(pi*R^2) => dosadime v do S
S=2piR^2+2piR*v
po dosadeni
S=2piR^2+2piR*V/(pi*R^2)
teraz uz mozme derivovat funkciu Plochy
S'(x)=2pi-2V/(x^2)
polozime to rovne 0
2pi-2V/(x^2)=0 => si vyjadrime x, ze je to rovne 0 vtedy ked x=odmocnina_z(V/pi)
robim to dobre?
a este vyjadrenie toho v. Myslim ze to spravime tak, ze to dosadime do rovnici objemu
V=piR^2*v
teda
V=pi*(V/pi)*v
z toho mi vyslo ze v=1. Znamena to ze valec bude mat najvacsi povrch ked bude ako placka?
FantomX1 napsal(a):
diky Kondr:
To Jelena:
ano, budem rad ak mi posles nejake tie priklady zo zbierky :), ale nepocitame to iste, on je z ineho mesta, nepozname sa
S=2piR^2+2piR*V/(pi*R^2)
teraz uz mozme derivovat funkciu Plochy
S'(x)=2pi-2V/(x^2)
polozime to rovne 0
2pi-2V/(x^2)=0 => si vyjadrime x, ze je to rovne 0 vtedy ked x=odmocnina_z(V/pi)
robim to dobre?
teraz uz mozme derivovat funkciu Plochy :
S'(x)=2*2pix -2V/(x^2) - mas derivovat R^2 (nebo x^2, jak je libo, je to promenna), nejak to vypadlo a z toho je chyba.
K tem sbirkam - mas jinou sbirku?? nebo pocitate ze stejne?? - bud posli sbirku (staci odkaz) nebo cisla prikladu

Ke druhému příkladu: když uvážíme y=f(x), je implicitní rovnice rovnicí mezi dvěma funkcemi:
x^3+f^3(x)-6xf(x)=0.
Pokud se tyto funkce rovnají pro všechna x, musí se rovnat i jejich derivace, tedy
3x^2+3f^2(x)f'(x)-6f(x)-6xf'(x)=0, odtud
V extrémech platí f'(x), po dosazení do předchozí rovnice
3x^2-6f(x)=0
f(x)=x^2/2.
V extrémech tedy
x^3+1/8.x^6-3x^3=0, po vynásobení 8
x^3(x^3-16).
takže buď x=0 (pak y=0) nebo x=16^{1/3} (pak y=32^{1/3}).
Z grafu je vididět, že bod [3,3] leží na větvi, na které nastává extrém pro x=16^{1/3}.
.
To jelena: Nie, nemam vobec ziadnu zbierku :( ale jeho zbierku si prezriem a dam ti vediet. Diky.
To Kondr: Dikes, opat si mi zase raz pomohol. Este mam aj predstavu o tom, ako taka implictine zadana funkcia vyzera ;). Aky program na to pouzivas co dokaze aj toto?

Jak je vidět z grafu, předpis neurčuje funkci (stejnému x jsou odpovídají různá y), bod [3,3] nám říká, jakou větev máme uvažovat. (Aspoň tak to chápu já, přestože to ze zadání neplyne. Zadání nezakazuje, abychom funkci vzali na intervalu od 0 do 1 jako spodní a dále jako horní větev.)
Jinak kresleno to je v Maplu a okolí nuly dokresleno ručně v Corelu, protože Maple tam měl problémy.
Stránky: 1