Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ šidlo:
Od objemu väčšieho kužeľa odčítaj objem menšieho kužeľa. Tým dostaneš skosený. Vzorce netreba, stačí si uvedomiť.
↑ šidlo:
Asi mi nejako unikajú súvislosti. Nechápem teda tvojej pôvodnej otázke. Aby sme to urovnali, chceš počítať objem A, alebo B?
↑ šidlo:
Napíš celé znenie zadania, pretože s dĺžkami, ktoré si zadal, sa to nedá vypočítať, teda konkrétne nie, ale s nejakými parametrami. Teda aspoň myslím :-) Uvedom si, že máš zadanú len podstavu, a dĺžky strán. Ale to môže ísť aj o valec, zadám polomer podstavy a dĺžky strán, nejde teda vypočítať presne. Inak taký vzorec ani nepoznám, možno keby si polistoval na internete, alebo ti ešte niekto odpíše, ale bez ďalších údajov asi nie. Napríklad by sa hodil nejaký uhol a tak.
↑ lukaszh:
Příklad: Určete objem kosého kruhového kužele, je-li poměr podstavy r=18, nejkratší strana h1=25, nejdelší h2=29.
Hledala jsem už na internetu a zatím nic, proto jsem to dala do fora.

↑ lukaszh:
Kosý kužel podle internetu - viz obrázek vpravo
↑ boban:
Zdravím,
děkuji za podrobné řešení kolegovi ↑ Cheop: použil trojuhelník v řezu kuželu:
- základna je 2*poloměr podstavy (36), boční strany 29 a 25,
- pata hledané výšky dělí základnu na díly x, y=36-x.
Sestavuje 2 rovnice (Pythagorova věta) pro "levý trojuhelník" a pro "pravý trojuhelník". Má všechno na obrázku.
Stačí tak?

↑ boban:
Podle obrázku: (kosý kužel v řezu)
1)
Pythagorova věta
2)
Pythagorova věta
3)
průměr kužele je 
Odečteme rovnici 2) od rovnice 1) a dostaneme:
použili jsme vzoreček:
za