Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím. našla by se zde dobrá duše, která by mi zkontrolovala zda mám následující "text" zapsán matematicky správně? (slovní popis nepočítaje ;) )
Znám A, B, C, D.
Můj slovní popis (nevím jestli to říkám správně) A je množina rozdílu množiny D od množiny M, která je definovaná tak, že M náleží do D a současně M průnik v závorce B sjednoceno s C konec závorky není prázdná množina.
můj zápis je takový
je tento zápis formálně zapsaný správně? Pokud bych svoje myšlenky blbě formuloval, tak je zkusím říct jinak... Jde mi hlavně jestli ten rozdíl množin je zapsaný korektně. Jestli můžu použít zápis
aniž bych musel množinu pojmenovávat např. R. nebo už ji mám pojmenovanou jako množinu M?
dík moc
A je jednoprvková množina, jejíž jediný prvek je množina, která je rozdílem těch dvou. Je tohle to, co chceš?
A taky to nemusíš odečítat, pokud nechceš, stačí tu podmínku znegovat:
-- mělo by to být totéž, pokud se správně dívám.

↑ Petrrrrr:
Ano, nemusíš ji pojmenovávat, abys ji mohl odečíst. Ale nejsem si jistý, jestli používáš symboliku tak, jak zamýšlíš. Tak jen pro jistotu:
dává
.
a také platí
.
Je to tak?
Edit: Zase jsem pomalý :-(
Tychi napsal(a):
Zápis je pochopitelný, korektní asi také. Bylo by zbytečné množinu pojmenovat, pokud ji jinde nepotřebuješ a tenhle dlouhý zápis se nevyskytne mockrát.
jo vyskytuje se jen jednou, kdybych jej používal vícekrát, tak bych si ji asik pojmenoval...
Oxyd napsal(a):
A je jednoprvková množina, jejíž jediný prvek je množina, která je rozdílem těch dvou. Je tohle to, co chceš?
A taky to nemusíš odečítat, pokud nechceš, stačí tu podmínku znegovat:-- mělo by to být totéž, pokud se správně dívám.
nn A může být víceprvková množina (neměla by ale být prázdnou množinou), neměla by ale obsahovat další množinu(množiny) prvků
to znegování je elegantní způsob... nejspíš bych to použil. díky :)

↑ Petrrrrr:
Pokud tohle platí, tak je A určitě jednoprvková množina. Protože pravá strana je jednoprvková množina.
↑ BrozekP:ups, tak to to mám nejspíš zle, takže to budu muset celý překopat :(
teď nad tím přemýšlím a nemělo by to být takto? Říkáte, že A je jednoprvková množina. Neříkáte ale jestli tím jedním prvkem je další množina
nemohlo by to tedy být takto?
pak jsem ještě přemýšlel nad tímto
ale pokud je má úvaha správná, tak to nic neřeší?

↑ Petrrrrr:
Oba ty zápisy jsou správně. Ale nevím, co tím chceš vlastně zapsat. Můžeš uvést příklad množin B, C, D a jak bys chtěl aby vypadala množina A?
↑ BrozekP:
tak dobře :) popíšu, co se doopravdy skrývá za těmi množinami...
D je množina stavů, které může nabývat automat.
je sjednocení konečných stavů předcházejícíh dvou automatů.
M jsou konečné stavy, pro který platí tam ty podmínky
A je mnžina všech nekoncových stavů automatu.
Nevím jestli to k něčemu bude ;) pokud se v tom neorientujete, tak to vyjádření, co která množina znamená je k ničemu :)

V automatech se bohužel moc nevyznám. Ale nesnažíš se jen složitě zapsat
?
BrozekP napsal(a):
V automatech se bohužel moc nevyznám. Ale nesnažíš se jen složitě zapsat
?
věděl jsem, že automaty jsou už docela specifická část... ale i tak dík ;)
jde o to, že mám dva automaty, z toho udělaný jeden a ten mám převedený na další, z něhož budu dělat doplněk.
To, co jsi napsal, se hodí na situaci, kde bych měl dva automaty, z nich udělaný jeden a z něj už udělaný doplněk. ;)
právě ten převod z jednoho automatu na druhý je ta moje původní část (
, kde T jsou koncové stavy) je analogicky doplněná ze skript a z ní pak udělán doplněk.
Stránky: 1