Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 10. 2009 15:02

Draffix
Místo: Ostrava
Reputace:   

integrály - substituce - rozklad

Ahojte, sedím tu nad jedním menším problémem a neumím si s ním poradit. Mám příklad: $\int \frac{dx}{3sinx+4cosx}$, takže si zavedu substituci t=tg x/2 a od toho odvozené vzorce pro sin a cos a pokud to dobře chápu tak po dosazení by to mělo vypadat takhle: $\int \frac{\frac{2dt}{1+t^2}}{3 \frac{2t}{1+t^2}+4 \frac{1-t^2}{1+t^2}}$, a tady nastává kámen úrazu, jak mi může z tohoto dosazení vzniknout po úpravě něco jako toto? $\int \frac{2dt}{(4t^2+4) (\frac{1}{t^2+1}- \frac{t^2}{t^2+1})+\frac{2t(3t^2+3)}{t^2+1}}$ Mezivýsledek mi vypadl v mew a pořád nemůžu na to přijít odkud se to vzalo. Tak jestli byste mi někdo mohli popsat postup té úpravy tak bych vám byl moc vděčen. Děkuji

#2 15. 10. 2009 18:15 — Editoval kaja(z_hajovny) (15. 10. 2009 18:15)

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

Re: integrály - substituce - rozklad

to 1+t^2 ve jmenovateli citatele si dejte do jmenovatele a roznasobte s tim jmenovatel.

potom tohle 1+t^2 roznasobte tou trojkou resp ctverkou a jste uz (skoro) u toho druheho

Ale lepsi je to upravit do nejakeho rozumejsiho tvaru. MAW takovou upravu umoznuje, tak si ji provedte a potom se to co jste napsal snazte upravit na ten jednodussi tvar. Prvni krok je rozsireni zlomku vyrazem (1+t^2) a zbavime se slozenych zlomku.

$\int \frac{{2dt}}{{6t}+4 ({1-t^2})}$

#3 15. 10. 2009 21:17

Pythagoras
Zelenáč
Reputace:   

Zdravím. Studuji na Vysoké škole v Brně a mám zadány tyto příklady s kterými si nedokáži poradit. Pomohl by mi prosím někdo?
a) integrál (1-2sinx/cos^2 x)dx
b) integrál (x-2/x^3+2x^2+x)dx
c) integrál (dx/sinx-2)
Předem moc děkuji...

#4 15. 10. 2009 21:30

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Pythagoras:

Zdravím a prosím:

1) pro nové téma je potřeba zakladat nový dotaz a nedávat do jednoho tématu celý domací úkol.

2) před zadáním dotazu do témat VŠ prostudovat tento odkaz, zejména v MAW se dá vypočítat integral i s postupem.

2) je potřeba řádně uzávorkovat zápis, jinak není jednoznačný - je zde možnost psat v TeX asi tak:

$\int\frac{1-2 \sin x}{\cos^2 x}\mathrm{d}x$ (když klepneš na tento zápis, tak se překopiruje do zprávy a můžeš pokračovat v psaní).

Tak to, prosím, nejdřív přepiš do jednoznačné úpravy. Děkuji.

K zadání: tipuji, že pro začátek je potřeba goniometrických vzorců, úpravy mnohočlenů. Zkus pokračovat.

#5 15. 10. 2009 21:41

Chrpa
Reputace:   35 

↑ Pythagoras:
a)
1) Rozdělit na dva integrály $\int\frac{1}{\cos^2(x)} dx-2\int\frac{\sin(x)}{\cos^2(x)} dx$
toto $\int\frac{1}{\cos^2(x)} dx=\rm{tg}\,x$ - "tabulkový" integrál
toto $2\int\frac{\sin(x)}{\cos^2(x)} dx$ řešit pomocí substituce $\cos(x)=t$ mělo by Ti vyjít:  $\rm{tg}\,x-\frac{2}{\cos(x)}+C$

#6 15. 10. 2009 23:33

Pythagoras
Zelenáč
Reputace:   

↑ Chrpa: moc děkuju :-)

Zápatí