Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte, sedím tu nad jedním menším problémem a neumím si s ním poradit. Mám příklad:
, takže si zavedu substituci t=tg x/2 a od toho odvozené vzorce pro sin a cos a pokud to dobře chápu tak po dosazení by to mělo vypadat takhle:
, a tady nastává kámen úrazu, jak mi může z tohoto dosazení vzniknout po úpravě něco jako toto?
Mezivýsledek mi vypadl v mew a pořád nemůžu na to přijít odkud se to vzalo. Tak jestli byste mi někdo mohli popsat postup té úpravy tak bych vám byl moc vděčen. Děkuji
to 1+t^2 ve jmenovateli citatele si dejte do jmenovatele a roznasobte s tim jmenovatel.
potom tohle 1+t^2 roznasobte tou trojkou resp ctverkou a jste uz (skoro) u toho druheho
Ale lepsi je to upravit do nejakeho rozumejsiho tvaru. MAW takovou upravu umoznuje, tak si ji provedte a potom se to co jste napsal snazte upravit na ten jednodussi tvar. Prvni krok je rozsireni zlomku vyrazem (1+t^2) a zbavime se slozenych zlomku.
Zdravím. Studuji na Vysoké škole v Brně a mám zadány tyto příklady s kterými si nedokáži poradit. Pomohl by mi prosím někdo?
a) integrál (1-2sinx/cos^2 x)dx
b) integrál (x-2/x^3+2x^2+x)dx
c) integrál (dx/sinx-2)
Předem moc děkuji...
↑ Pythagoras:
Zdravím a prosím:
1) pro nové téma je potřeba zakladat nový dotaz a nedávat do jednoho tématu celý domací úkol.
2) před zadáním dotazu do témat VŠ prostudovat tento odkaz, zejména v MAW se dá vypočítat integral i s postupem.
2) je potřeba řádně uzávorkovat zápis, jinak není jednoznačný - je zde možnost psat v TeX asi tak:
(když klepneš na tento zápis, tak se překopiruje do zprávy a můžeš pokračovat v psaní).
Tak to, prosím, nejdřív přepiš do jednoznačné úpravy. Děkuji.
K zadání: tipuji, že pro začátek je potřeba goniometrických vzorců, úpravy mnohočlenů. Zkus pokračovat.
↑ Pythagoras:
a)
1) Rozdělit na dva integrály 
toto
- "tabulkový" integrál
toto
řešit pomocí substituce
mělo by Ti vyjít: 
↑ Chrpa: moc děkuju :-)
Stránky: 1