Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Rad bych poprosil o pomoc s timto:![kopírovat do textarea $\lim_{x\rightarrow\infty}((\sqrt[2]{x^2+x+1})-x)=$](/mathtex/0c/0cb78ca3b3f6e7b987efc3d28dda1bbd.gif)
zkousel jsem roznasobit
, ale nejsem schopny se zbavit odmocniny. Navic jeste moc nerozumim pocitani s nekonecnem, prestoze na vzorecky jsem se dival. Budu rad za co nejvice polopaticky navod.
Diky moc.
(PRESUNUTO)
Odpoved:
Jelena:
je potřeba si představit zadání jako zlomek s jmenovatelem 1 a rozšířit čitatel a jmenovatel výrazem ((\sqrt{x^2+x+1}+x) (užitečné vzorce 2.1, pak krácení nejvyšší mocniny
↑ Jacob02: pre info..ak je to 2ha odmocnina tak tu 2ku tam pisat nemusis.. pozriem sa na to a skus napist ako si ju ratal..kde si urobil chybu
↑ martanko:
Jak jiz Jelena naznacila - pokusil jsem se ji rozsirit vyrazem (zjednodusene) a+b/a+b tak, abych se v citateli zbavil odmocniny. Jenomze logicky se mi odmocnina presunula do jmenovatele a tak by to mohlo pokracovat. Nevim vubec, jak v tomto pripade pouzit nekonecno - nebo nemohu rici, ze odmocnina z nekonecna na druhou plus nekonecno plus jedna je nekonecno ...
Vypada to, ze resenim by mohla byt 1/2 - ale jen odhad z hodnot dosazenych do vyrazu za x.
Diky za co mozna nejrychlejsi pomoc.
K.
↑ Jacob02:
tak nevidim tu ziadne riesenie :) no ale pokusim sa.. limiti som mal pred dvomi rokmi tak ak niekto najde chybu...prosim oznamit :)
(sorry nevim jak sa pise limita, kde x ide do nekonecna..ale to je snad jasne)
↑ Jacob02: no ak si odhadoval jednu polovicu tak mi to tak vyslo :) sry ze to tak dlho trvalo..pisal som to dobru pol hodinu :D ono to v podstate neni tazke, len musis mat vyratanych vela prikladov aby si ziskal urcitu prax ze co a ako treba robit..
Parada, opravdu diky moc.
Dava to smysl a neni to tak hrozne, jak jsem cekal, ale na ten figl s rozdelenim citatele bych neprisel.
↑ Jacob02:
pozri si trosku teoriu a sam uvidis ze to neni nic hrozne :) mas este daky priklad? :))
↑ Jacob02: skor som myslel na limitu.. priebeh funkcie nie je prave moja silna stranka
no ona ta limita je i v tomto priklade 
mam zjistit definicni obor a zjistit limitu v krajnich bodech. za tohle budu moc rad.
↑ Jacob02: takze je tu otazka.. co su krajne body ze :)
ano ano. Krajni body jsou hranice definicniho oboru. Vyslo mi x=2 a x=3 ... ale je to nejake podivne, kdyz dosadim do limity.
Stránky: 1