Stránky: 1
Zdravim vsechny studenty a zkusene matematiky, chtel bych Vas poprosit o pomoc s timto typem prikladu.
Integrál pomocí derivace J(a) = Int(od 0 do nekonečna) (1 - e^(-a*x))/(x*e^x) dx a>=0
Integrál pomocí derivace y(a) = Int((1-e^(-ax)) / (x e^x))dx, a >= 0
Pokud by nejaky profesional mohl napsat postup reseni a vysledek moc by mi to pomohlo a verim, ze i dalsim co se treba ted ci v budoucnu trapi pred zkouskou s Matematickou Analyzou 3.
Dekuji mockrat!
zkoušel jsem derivaci podle parametru a, ale to mi moc nepomohlo. A ta primitivni funkce nebude patrit mezi elementarni, aspon podle Maplu.
Integrujete vlastne 
viz
http://en.wikipedia.org/wiki/Exponential_integral
Zdravim, tak uz sem zistil presny postup
F(a) = Int(od c do d) f(x,a) dx
cele zderivujeme podle a, misto f(x,a) dostaneme fa(x,a) (parcialni derivace podle
a)
F'(a) = Int(od c do d) fa(x,a) dx
spocitame integral podle x, dostanu Fa(a)
F'(a) = Fa(a)
integrujeme a mame
F(a) = Int Fa(a) da
spocitame integral a je hotovo
presto si to nejsem schopny v hlave srovnat, mohl bych na kolenou poprosit nekoho aby my podle tohoto postupu ukazal na jednom ze dvou prikladu tento vypocet? Buh vam to vrati na znamkach :)
2smOke:
podle obrázku od andrew se to skoro neliší, jenom v bodě 3) je derivace , potom první integrování dopadne opět obdobně - jenom bez té poloviny, tj.
a potom druhá integrace opět bez poloviny
jj, přesně tak, většinou se derivuje podle x (ostatní proměnné jsou "konstanty" a po zderivování jsou rovny 0). Zde musíš derivovat podle a, takže z x se stává "číslo". Pokud s tím máš problémy, tak si to třeba přepiš - a na x a x třeba na 5 (a, b, c, ...), ale pozor při "vracení", hrozí, že se přepíšeš... je to spíš o cviku, takže zkoušet, zkoušet a zkoušet, než si to zažiješ. Druhý integrál je taky podle "a" a ne podle "x" (x tam ani není)
↑ smOke:
Dalo by se to tak říct :-) Nějaký příklady ilustrující parciální derivace: http://www.studopory.vsb.cz/studijnimaterialy/Sbirka_uloh/video/parcder1/index.html
Stránky: 1