Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych popostrčit s tímto příkadem. Vyřešte soustavu:
Ty první dvě nerovnice jsou mi jasné. Grafické řešení, vytvoření předpisu hraniční přímky, určení poloroviny řešení. Ale ta poslední rovnice. Nikdy jsem se s tím nesetkal. Osobně si představuju něco jako omezní zdola, takže bych to přepsal na .
Děkuji předem za odpověď
↑ marnes:
Mohol by si to nejako bližšie popísať, že pri akej teórii si sa s týmto stretol. Prípadne napísať, čo vyjadruje . Priznám sa, že nechápem zadaniu.
↑ lukaszh:
Nevím jestli to pomůže, ale napíšu doslovné znění:
Řešte graficky úlohy lineárního programování. Výsledek ověřte užitím řešitele excelu
Nic víc:-(
Jinak pomáhám kámošce s řešením několika příkladů, jen tomuto také nerozumím. Zřejmě od ní budu muset vytáhnout nějakou teorii. Já jen jestli jste se s tím někdo nesetkal
↑ marnes: Zdravím srdečně, opětuji pozdrav z fyziky - ještě jsem neměla přiležitost zareagovat, ale snad...
K tomu dotazu: je potřeba minimalizovat funkci za stanovených podmínek - asi nejvíce toho mám napsáno tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5022 i včetně stažení souboru pro Řešitel (nekde na závěr tématu).
Já ješte pohledam další témata, kde jsme něco podobného měli.
Ať se to podaří, připadně řekni, co je potřeba doplnit.
↑ jelena:
Mnohokrát děkuji. Vzorové příklady jsem snad pochopil:-)
Kdyby ti zbylo trochu tvého drahocenného času a mohla mi zkontrolovat řešení, byl bych velice rád. Nespěchá:-) prochází 5 tkou na y a 15 tkou na x - polorovina nahoru
prochází 9 tkou na x i y - polorovina nahoru
průsečík v bodě 6;3 - základní prochází 2 kou na x a 5 tkou na y
A jestli mám teď vést rovnoběžku se základní nejblíže počátku, tak má tato rovnoběžka nekonečně mnoho společných bodů s řešením předcházejících nerovnic, takže nemá konečné optimální řešení ????
Vypadá to, že se mi i podařilo použít programy, na které jsi uvedla odkaz ( já jsem tak dobrej:-), na stará kolena se naučím pracovat s počítačem a programem v angličtině) a potvrdil mi mé řešení a i řešení druhého příkladu kde závěr je x=9, y=2, z=91
Tak jen jestli by jsi zkontrolovala ten zápis řešení výsledku. Ještě jednou velké díky
↑ marnes:
Zdravím, moc se omlouvám, že odpovídám až teď - asi už máš všechno úspěšně vyřešeno.
Pro první zadání je potřeba vest rovnoběžku v krajních bodech oblasti nalevo (jelikož minimalizujeme):
na ose x (15, 0) nebo
v průsečíku (6, 3)
na ose y (0, 9)
Svůj růční nákres jsem ověřovala v programu, na který se odkazuji: vyšlo stejně:
(6,3) x+3y = 15; x+y = 9 36
(15,0) x+3y = 15; y = 0 75
(0,9) x+y = 9; x = 0 18 Minimum
Podařilo se vám vytvořit výpočet i v Řešiteli? Pokud bude něco potřeba, tak se ozví (i přes jiné komunikační prostředky - pokud bude potřeba přeposlat Řešitele).
Hezký zdraví Jelena.
↑ jelena:
Hlava vyvětraná, tvoje odpověď ůžasná a teď rychle zformulovat myšlenky.
Jestli to dobře chápu a nechci použít počítač:-) ( nejsme moc kamarádi), tak si ze zadaných nerovnic zjistím hraniční přímky, určím průsečíky těchto přímek, průsečíky s osami a tyto průsečíky dosadím do f (min) nebo f(max) a zjistím, kdy vychází největší nebo nejmenší hodnota?? Doufám že jsem to moc nezjednodušil.
Je to tak. Stačí ano - ne :-)
Ještě jednou velké díky. Matice, determinanty, limity, integrály, definiční obory už budou proti tomu hračka:-)
marnes napsal(a):
tak si ze zadaných nerovnic zjistím hraniční přímky, určím průsečíky těchto přímek, průsečíky s osami a
zakresliš pomocnou přímku dle zadání účelové funkce: , například
(pro x=0, y=2,5), (pro y=0, x=1) a k této přímce kresliš rovnoběžku v průsečíku přímek a v průsečíku přímek a os ( pokud minimalizuješ nemá smysl kreslit přes oblast, to už určitě bude více).
Ted dosazením x, y do z=5x+2y zjišťuješ, pro ktery z těchto bodů (který určitě patří oblasti a splňuje podmínky) vychází minimální hodnota účelové funkce z).
Ještě zde jsem optimalizovala, ale nejdou už stahovat soubory z uložiště (pokud bude potřeba, tak bych pohledala, kde to mám, byla to ruční tvorba).
Přerovská logistika, tipuji - hodně zdaru :-)