Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, může mi prosím někdo poradit s postupem výpočtu limity? Pokaždé mi vyjde neurčitý výraz.![kopírovat do textarea ${\lim}\limits_{n \to \infty}[(3-n)^{10}-(n^{14}-5)^{2}]$](/mathtex/6c/6c59eaa73aae75474974871cf7f0bc98.gif)
Má to vyjít 
Díky
edit:oprava znaménka v zadání
Omlouvám se, mezi výrazy v závorce má být mínus![kopírovat do textarea ${\lim}\limits_{n \to \infty}[(3-n)^{10}-(n^{14}-5)^{2}] $](/mathtex/ac/acf97de700b98c54423323d2c4c6c564.gif)
Postup je ted stejný? tedy pomocí rozšíření?
↑ Warren_Griffin: úplně stejný, dokonce v této podobě (s minusem) je skutečně neurčitost oo-oo (v původním zadání ani nebyla :-). Stačí tak?
Bohužel pořád se moc nechytám. Po rozšíření a upravení podle a^2-b^2 mi vyjde následující.
Jak to mohu vytknout a vykrátit? Můžete mi to prosím podrobněji vysvětlit či rozepsat?
Díky
↑ Warren_Griffin:
výraz v závorce třeba
by se rozkládal podle binomické věty - v rozkladu se objeví nejvýšší mocnina 1. členu - na začátku a nejvýšší mocnina 2. členu na konci. Mezi tim jsou členy, co obsahuji nižší mocniny.
Když z takového výrazu vytknu
To stejné provedeme v další závorce a v jmenovateli, pak vytknutou
vykratime. V limite dostaaneme 
Rozuměno?
↑ Pavel:
Zdravím a děkuji za přehlednější postup, než ten můj.
Asi jsem nebyla dost důrazná, že samozřejmě pomocí binomické věty rozkladat nebudeme, ale jen si představíme, co z toho vznikne.
Ale v čem jsem opravdu nebyla důrazná, že jsem neupozornila na znamenko "minus" před členem s největší mocninou - rozebrala jsem jednu závorku, což bylo nedostačující. Za toto vážně omluva kolegovi (hlavně, že jsem to opakovala celý víkend jako v pásové výrobě - neboť v Ostravě jsou průběžné písemky).
Hezký pozdrav :-)
Stránky: 1