Stránky: 1
Prosím o pomoc s výpočtem míry inflace za jednotlivá čtvrtletí roku 2009. Zadání obsahuje tuto tabulku:
Je třeba vybrat správný řádek a zvolit vhodný vzorec pro výpočet. Já jsem si vybrala řádek b) a prostý aritmetický průměr a to je špatně. Prosím o nasměrování, nějak jsem se zacyklila. Díky.
↑ martan:
Zdravím, já bych postudovala oficiální materiál od Českého statistického úřadu, včetně metodiky (pokud to nemáte v materiálech) a knihu od paní Olšákové Statistika v podnikání. Aritmetický průměr to určitě nebude - jaké další vzorce máte?
Pokud se nepohneš a nikomu z kolegů se nebude chtit zapojit (neboť na této úloze není níc zajimavého), tak se podívám až v pozdních večerních hodinách.
↑ jelena:
Díky za odpověď. Zasekla jsem se právě ve chvíli, kdy jsem prostudovala metodiku ČSÚ. :) Na jejím základě jsem spočítala průměrnou měsíční míru inflace (jako geometický průměr z hodnot v řádku a).
U míry inflace za jednotlivá čtvrtletí jsem skončila u toho, že znám údaje pouze za rok 2009, takže nemůžu použít výpočet, který ČSÚ uvádí (pro roční míru inflace) - podíl (aritmetického) průměru, resp. součtu bazických indexů v posledních 12 měsících a (aritmetického) průměru, resp. součtu bazických indexů v předcházejících 12 měsících.
Pro míru inflace máme vzorečky:
ale tím, že je zadání za čtvrtletí, tak bych se musel dopracovat k jednomu číslu za čtvrtletí... a tohle je začátek mého zacyklení... Budu ráda, pokud se budeš moct na to podívat, protože prostě nevím. :(
↑ martan:
Omlouvám se, že odpovídám až teď - můj návrh (nenašla jsem ho v metodikách, ani času na zkoumání moc nebylo):
pro výpočet čtvrtletního indexu vycházím z toho, že porovnávám vývoj na závěr I. čtvrtletí 2009 se stavem na závěr IV. čtvrtletí 2008 (stejně tak II. Q 2009 budu porovnávat se závěrem I.Q). Proto z prvního řádku vyčtu indexy pro změnu v jednotlivých měsicích (indexem k předchozímu):
1,015 je poměrový index 1. měsíce k 12. měsici,
1,001 je poměrový index 2. měsíce k 1. měsicí,
1,002 je poměrový index 3. měsíce k 2. měsici.
Z toho odvodím celkový poměrový index jako součín 1,015*1,001*1,002=1,018 (vztaženo k 100 z IV. Q 2008 je index spotřebitelské ceny v I. Q 2009 101,8). Tuto hodnotu dosadím do vzorce pro míru inflace pro I. Q:
Očekávám spravedlivou kritiku od matematicko-ekonomicko zaměřených kolegů a nejen od nich. Již teď děkuji.
Stránky: 1