Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 01. 2008 13:01

Herald
Zelenáč
Reputace:   

Kulička na tyči

Ahoj!
Položím blbou otázku, ale snad mi někdo odpoví, na mechaniku jsem byl vždycky mimo:((

Mam tyč a na ní kuličku, dejme tomu, že levý konec tyče je ukotvený a pravý se pohybuje nahoru dolu. A já bych potřeboval vyjádřit rychlost tý kuličky a její polohu vzhledem k pravýmu konci tyče (tomu pohyblivýmu), když se ta tyč nakloní o nějakej úhel nahoru nebo dolu. Věděl byste někdo, jak by to vyjádření vypadalo? Změna polohy tyče bude nejspíš skoková, něco ve smyslu, že nejdřív bude nakloněná třeba lehce dolů a když se kulička dostane do určitýho místa, tak se konec tyče zvedne a kulička bude zase sjíždět k tomu pevnému bodu. Tření se zanedbává a kulička se bere jako hmotný bod.

Díky za cokoliv

#2 14. 01. 2008 16:11

Ivana
Reputace:   32 

Re: Kulička na tyči

Kulička je hmotný bod,který koná pohyb po kružnici.Na tento bod působí dostředivá síla, která je orientovaná
v každém bodě dráhy do středu.Tato síla uděluje hmotnému bodu dostředivé zrychlení.Dostředivá síla nemění
svou velikost, ale mění se její směr.

Za dobu t opíše hmotný bod oblouk t .Rychlost $v = \omega^2rt$
                                                                                            v
                                                 dostředivé zrychlení .... a = ------         
                                                                                            t

mv^2
                                                 dostředivá síla          F = --------
                                                                                          r
     r ....poloměr kružnice..... délka tyče ; v .... rychlost pohybu ; $\omega$.....úhel pootočení ;
     t ....čas ; m ... hmotnost kuličky ; F ...dostředivá síla ; a ...dostředivé zrychlení

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#3 16. 01. 2008 15:55

Herald
Zelenáč
Reputace:   

Našel jsem Lagrangeovu rovnici pohybu kuličky po nakloněné rovině na téhle stránce: http://www.engin.umich.edu/group/ctm/ex … /ball.html
Je to první rovnice odshora. Je dobře?

#4 16. 01. 2008 16:32

Ivana

Tak podle obrázku jsem pochopila, že jde o pohyb tělesa po nakloněné rovině.
Posílám pár údajů , které se vyšetřují na nakloněné rovině. :-)

http://matematika.havrlant.net/forum/up … rovina.jpg

Předchozí příspěvek se týká pohybujícímu se tělesu po kružnici. :-)

#5 16. 01. 2008 16:59 — Editoval Herald (16. 01. 2008 17:00)

Herald
Zelenáč
Reputace:   

Já mám ale ten úhel alfa, jako je to v odkazu, tzn. u levého konce. A potřeboval bych Lagrangeovu rovnici pro pohyb té kuličky, tak mi jde o to, jestli ta v odkazu je dobře, nebo jestli Vy byste to viděla jinak. O rychlost už mi ani tak nejde, v úplně první příspěvku jsem to špatně napsal.  Jinak moc díky za rady.

#6 16. 01. 2008 18:16

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Herald:
Nemohl bys, prosim, napsat original zadani, z toho vykladu neni moc jasne, co se ocekava. Neni to uloha z Fyziky Halliday-Resnick, je mi nejaka povedoma :-)

#7 16. 01. 2008 18:32

Herald
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Klidně napíšu, ale nevim jestli to bude srozumitelný, proto jsem to teď chtěl zkusit po kouskách:)) Pokud si otevřeš odkaz, který jsem vložil před dvěma příspěvky, najdeš tam víceméně obrázek mojí úlohy, až na tu maličkost, že moje tyč leží přímo na tý vačce a ne na rameni od vačky k tyči. To znamená, že vačka je k motoru uchycena v místě, kde je na tom obrázku uchycení ramene a v tomto místě s vačkou motor otáčí. Jako kdyby elipsa byla ukotvena k motoru v excentricitě, akorát že vačka je kruhová, ne elipsa. No a jak leží to rameno na vačce, tak na rameni leží kulička. Mým úkolem je naprogramovat regulátor, který by kuličku dostal do určitého místa na tyči pomocí toho, že vačka tyč naklápí nahoru dolu. K tomu, abych regulátor navrhnul, potřebuju Lagrangeovu rovnici pohybu tý kuličky a potom vztah mezi úhlem natočení vačky theta a úhlem naklonění roviny alfa.
A teď: v tom odkazu, co jsem vložil, je Lagrangeova rovnice pro pohyb kuličky i ten vztah mezi úhly, ale ta tyč je s vačkou spojená jinak než v mojí úloze. Takže nevim, jestli tu Lagrangeovo rovnici můžu použít.

Zkusím vložit i obrázek mého zadání.

http://matematika.havrlant.net/forum/upload/911-CIMG00861.jpg

#8 16. 01. 2008 18:47

Ivana

↑ Herald: Trochu mi to připomíná páku , houpačku s tím , že osa otáčení- vačka se otáčí. :-)

#9 16. 01. 2008 19:01

Herald
Zelenáč
Reputace:   

↑ Ivana:

To ne, protože ten pravý konec tyče je pevně zakotven, takže se pohybuje jen ten levý.

#10 16. 01. 2008 20:01

Ivana

↑ Herald: V Lagrangeovské formulaci mechaniky jde o obecný způsob jak najít pohybovou rovnici pro danou fyzikální situaci.(To není ze mně to jsem si zjistila.)
Ale odkáži tě na stránky, které jsem si také prohlédla, možná, že tam najdeš něco, co ti bude k užitku.
http://aldebaran.cz/studium/mechanika.pdf 
                                                                          Hodně zdaru :-)

#11 16. 01. 2008 20:27 — Editoval Herald (17. 01. 2008 01:40)

Herald
Zelenáč
Reputace:   

Neporadily byste mi ještě ten vztah mezi změnou theta a alfa?

Ještě bych měl jednu otázku: pokud pominu tu Lagrangeovo rovnici, byla by rovnice pro pohyb té kuličky r=5/6*g*t^2*sin(alfa) ? Na jednom místě jsem ji totiž našel takhle a na druhém místě byla 1/2 místo 5/6, tak nevím.

A přidám poslední věc: ta kulička (kovová) jede po rovině dolů pod úhlem cca 5° a na konci ramene narazí do dřevěné zarážky. Jaká bude rychlost po odrazu? Stejná?

Díky

#12 17. 01. 2008 12:21

Herald
Zelenáč
Reputace:   

Prosím, potřeboval bych poradit už jen tyhle dvě věci:

1) Když jede kulička (kovová) po rovině dolů pod úhlem cca 5° a na konci ramene narazí do dřevěné zarážky. Jaká bude rychlost po odrazu? Stejná?

2) Jeden člověk mi poradil, že rovnice pro pohyb té kuličky je r=5/6*g*t^2*sin(alfa) a druhý mi řekl, že je to r=1/2*g*t^2*sin(alfa). Který z nich má pravdu?

Díky moc

#13 17. 01. 2008 12:23

Ivana

Při pohybu rovnoměrném zrychleném  je dráha vyjádřena vzorcem :                a*t^2
                                                                                                   s=v_o*t + --------
                                                                                                                      2
kde tex]v_0[/tex] ...počáteční rychlost  (může být i nulová) ;  a je zrychlení ; t...čas
je-li $v_0>0$ a zároveň $a>0$.....jde o pohyb zrychlený a naopak
je-li $a<0$ ...jde o pohyb zpomalený.
  >>  Usuzuji ve vzorci ve tvém příspěvku  1/2.

#14 17. 01. 2008 13:02

Herald
Zelenáč
Reputace:   

↑ Ivana:

To by mě zajímalo, kde se u toho vzroce s 5/6 stala chyba. Počítáno to bylo takhle:

moment setrvačnosti koule J=3/5*m*r^2
vlastní pohybová rovnice k bodu, na kterém kulička leží: J*fi-m*g*sin(alfa)*r=0, kde fi je úhlové zrychlení a alfa úhel náklonu plochy
zrychlení středu kuličky: a=r*fi, čili a=5/3*g*sin(alfa)
po integrování vyšla rovnice polohy: x=(3*v^2)/(10*g*sin(alfa))
a rovnice rychlosti: v=5/3*g*t*sin(alfa)

Kde asi vzniknul ten rozdíl?

#15 21. 01. 2008 21:41

Ivana

↑ Herald:Tak jsem se dočetla :
1. U pohybující se kuličky po tyči dolů je potřeba uvážit tzv.vazebné síly.Při nichž bychom musely počítat s pohybem každého atomu.Tyto síly nakonec nepotřebujeme znát.
  Použití Lagrangeových rovnic je dost složité a učí se jen na některých vysokých školách.
Tak potom je dobré na řešení použít takový trik : Určit polohovou energii a energii kinetickou a odečíst
je od sebe .Tento rozdíl by pak měl být minimální.
2.Užít vzorce :$W_p=mgh$  a $W_k=\frac{1}{2}mv^2$ , kde $v=\frac{ds}{dt}$
Potom je potřeba najít takovou funkci  s=s(t), pro kterou je rozdíl $W_p-W_k=min$.
Součet těchto energií se musí zachovávat, tzn., že je součet energií konstantní.
Princip je jednoduchý, matematika složitá.  :-)

#16 21. 01. 2008 22:12 — Editoval Kondr (21. 01. 2008 22:13)

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Herald napsal(a):

↑ Ivana:
zrychlení středu kuličky: a=r*fi, čili a=5/3*g*sin(alfa)
po integrování vyšla rovnice polohy: x=(3*v^2)/(10*g*sin(alfa))
a rovnice rychlosti: v=5/3*g*t*sin(alfa)

Fyzika ninkdy nebyl můj šálek KaFe, ale pokud pomocí integrace z
a=5/3*g*sin(alfa) dostaneme
v=5/3*g*t*sin(alfa) a další integrací
x=5/6*g*t^2*sin(alfa).
Když do vzorce x=(3*v^2)/(10*g*sin(alfa)) dosadíme za v, vyjde nám opět x=5/6*g*t^2*sin(alfa).
Kde je rozpor?
Jinak co se týče odrazu kuličky, řekl bych, že zde je možno se zachováním rychlosti počítat (ale bude to jen přibližné).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí