Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
měl bych další dotaz. Provádím jeden důkaz, který předpokládá, že jisté číslo k je konstantní pro všechny případy (třeba k = 5).. není podstatné, o jaký příklad se jedná, protože mně nezajímá výsledek, ale možnost porovnávání čísel a neurčitých výrazů:
dostal jsem se totiž na to že existuje takové k', které je rovno neurčitému výrazu (konkrétně 0×∞). Můžu takové to k' porovnávat s ostatními k tak, abych dostal "jasný" výsledek?
Já došel k závěru, že s "velikou pravděpodobností" se k' nerovná k, tedy 0×∞ se nerovná 5. Jde ale nějak jasně dokázat, že tomu tak je? (tedy říci to s jistotou?)
Díky za odpověď,
Doxxik
↑ Doxxik:
Podle standardu IEEE 754-2008 pro počítání s čísly s plovoucí desetinnou čárkou se 0 krát nekonečno nerovná žádnému jinému číslu, v tom případě platí, že 0x∞!=5. Ale tenhle standard se vztahuje na výpočty počítačem (HW a SW) a nejsem si vůbec jistej, že to platí i v normální matematice. Je dost možný, že ne.

↑ Doxxik:Pokud neurčitým výrazem myslíš limitu, pak je možné ji s čísly porovnávat. Je ale potřeba dokázat, že ta limita existuje. Možná zkus trochu víc popsat ten problém, ať je jasné, jak to myslíš.
Neurčitý výraz je neurčitý, protože jeho hodnota není definovaná. Myslim, že není dobré říct, že
(řekněme), protože tahle nerovnost nemá smysl -- levá strana není definovaná, natož aby na ní bylo definované nějaké uspořádání.
Ovšem pojem "neurčitý výraz" se často vyskytuje v souvislosti s už zmíněnýma limitama -- je to vlastně označení "slepé uličky" (či odrazového můstku pro l'Hospitala) při pokusu o určení limity. Může platit, že
, ač pokus o určení limity postupem
vede na "neurčitý výraz" 0*oo. Ovšem usuzovat z toho v obecnosti, že
určitě není správné (protože určitě dokážu najít f(x) a g(x) taková, že limita jejich součinu bude třeba 7, ač součin jejich limit bude neurčitý výraz).
↑ Oxyd:
A můžeme říct, že 0x∞!=5?
↑ KennyMcCormick:
A co by to znamenalo? Tenhle výraz má stejně smyslu jako 5/0. Můžeme říct, že 5/0 != 5? Já myslím, že ne -- prostě proto, že to nemá žádný matematický smysl -- nikdo nikdy nedefinoval co to vůbec je 0xoo či 5/0 (je to číslo? Množina? Párek s hořčicí?), tak jak bychom mohli tvrdit, jestli je to rovné (či nerovné) nějakému číslu?
↑ Oxyd:
Ví to někdo s jistotou? Jen mě to zajímá.
EDIT: Myslím, že jsem našel odpověď. Důkaz sporem. Předpokládáme, že platí, že 0xinf!=5. To je totéž jako říct, že platí 0xinf>5 nebo 0xinf<5. Jenže 0xinf>5 neplatí, a stejně tak neplatí, že 0xinf<5. Tedy jsem dostal spor. Proto není pravda, že platí, že 0xinf!=5.
Může mi to někdo potvrdit nebo vyvrátit?
↑ KennyMcCormick:
Výraz
se nazýváý neurčítý také proto, že může nabývat jakékoliv konečné i nekonečné hodnoty. Záleží na limitě, z níž tento výraz vychází. Může to být 5, 100, 0, nekonečno i mínus nekonečno. Nelze jednoznačně určit, jakou hodnotu má.
↑ Pavel:
takže mohu například prohlásit, že x; x=0*y, kde y náleží R, se rovná nule (tedy x, pro které platí, že x=0*y, kde y je z R, se rovná nule), aniž bych vyloučil +- nekonečno, kde vzniká neurčitý výraz?
fíky, Doxxik
↑ Pavel:
Pochopil jsem, dík za vysvětlení.