Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj,
potřebovala bych pomoc s úloha z maturitních otázek, nějak mě nenapadá řešení.
1) Otec vyjel na chatu autem ráno v 7 hodin. V 7:30 za ním vyjel Jirka. Otec jel 48 km/hod. Jirka 60 km/hod. V kolik hodin se potkají? (vim, že to bude určitě triviální řešení, ale mně úlohy o pohybu nikdy nešly :( )
2) U rybníka jsou tři stavidla (2x přítok, 1x odtok). Je-li rybník prázdný, může být vytažením prvního stavidla naplněn za 1 1/4 dne, druhým za 1 3/4 dne. Je-li plný může být třetím stavidlem vypuštěn za 3/4 dne. Za jak dlouho by se prázdný rybník naplnil, kdyby byla všechna stavidla otevřena?
Děkuju moc za případnou pomoc :)
↑ 007Misak:1)Když se potkají tak mají za sebou stejnou dráhu. Dráha se spočte jako .
Dráha otce je , dráha syna je .
takže první příklad:
Je třeba si uvědomut že tatík a Jirka (mimochodem můj jmenovec :-) ) urazí STEJNOU dráhu tudíž
tatík jede rychlostí po dobu Jirka jede rychlostí po dobu
dáme si rovnost s1 a s2
dále víme že Jirka vyrazil o půl hodinky POZDĚJI než táta. takže To se dosadí do rovnice a výjde:
to je doba po kterou jel tatík a to přičteš k času odjezdu a máš výsledek. Setkají se v 9:30 :-)
↑ 007Misak:
Druhá - to je na společnou práci.
Za 1 den se prvním stavidlem naplní rybníka
(To je snad jasné, kdyby se zalpnil např. za dva dny, tak za jeden de by to byla polovina rybníka.
Vždy je to 1/čas)
Za 1 den se druhým stavidlem naplní rybníka
Za 1 den třetím stavidlem odteče rybníka
Pokud se při všech třech otevřených stavidlech naplní za dní, tak za jeden den je to
rybníka
Celková bilance za 1 den je proto
A už vypočítáš.