Stránky: 1
Zdravím,
potřebuji poradit, jak mám vyjádřit nekonečně mnoho řešení (vypsat výsledek) redukované matice (4-řádkové), kde dva řádky jsou samé nuly, tzn. jsou lineární kombinací zbývajících dvou řádků. Po úpravách má redukovaná matice trojúhelníkový tvar. Determinant matice se rovná nule (vynásobení prvků v hlavní diagonále redukované matice). Jde čistě o interpretaci tohoto výsledku. Děkuji
Michaela
Pro zadanou soustavu lineárních rovnic byl použitím vhodného software získán výsledek zapsaný ve tvaru trojúhelníkové matice. Interpretujte tento výsledek. (V případě existence řešení vypište výsledek, v opačném případě prokažte nekorektnost zadání.)
Proveďte pro soustavu:
3x1+3x2-4x3+4x4=0
2x1+x2-2x3+x4=0
x1-x2-2x4=0
6x1+6x2-8x3+8x4=0
redukovaná matice:
1 0 -2/3 -1/3 0
0 1 -2/3 5/3 0
0 0 0 0 0
0 0 0 0 0
Odpověděla jsem, že dva nulové řádky v redukované matici nám říkají, že dvě z daných rovnic jsou lineární kombinací zbývajících dvou rovnic. Soustava má nekonečně mnoho řešení. Determinant uvedené matice se rovná nule (vynásobení prvků v hlavní diagonále redukované matice). Mám vypsat těch nekonečně mnoho řešení, to ale nevím jak :(. Děkuji!
ano, soustava ma nekonecne mnoho reseni, radky jsou linearne zavisle, coz plyne z nulovosti determinantu. jelikoz mame dve rovnice, ale 4 nezname, musime zavest dva parametry a pomoci techto dvou paramteru vyjadrit reseni. zvolme tedy jako parametry
. pak je druha rovnice ve tvaru
a dale z prvni rovnice
, takze mame reseni ve tvaru
, kde
, coz skutecne popisuje vsech nekonecne mnoho reseni.
Stránky: 1