Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, dostali jsme na mojí nynější SŠ úkol z programování , že uživatel zadá výšku válce, poloměr a x litrů vody které do něj chce nalít. Spočítám si objem i počet litrů které se tam vejdou ale úplně mi vypadlo jak spočítat výšku hladiny té vody.
Příklad : výška válce je 120cm poloměr 80cm a chceme do něj nalít 1 litr vody - jak vysoko bude hladina ?
Prosím prosím vzorček kdyby někdo napsal :-)

↑ Fantomas:
Výška hladiny - v_h (dm)
Objem - V (l)
Poloměr - r(dm)
tedy:
PS:
1 dm^3 = 1 litr
Pokud máš objem v litrech pak poloměr musí být v decimetrech a výška hladiny vyjde v decimetrech.
1 m^3 = 1000 litrů
↑ Fantomas:
Ale zjistíš.

↑ Fantomas:
Máte doma takový ten plecháček na 1 litr vody?
Odhaduji:
Výška plecháčku cca 15 cm = 1,5 dm
průměr plecháčku cca 10 cm poloměr 5 cm= 0,5 dm
a teď požijeme vzroreček: Výška by měla být cca 15 cm
Takže když do toho plecháčku nalijeme 1 litr vody bude hladina cca 2 cm pod okraj
PS: Ve tvém příkladu, který jsi uvedl bude výška hladiny 0,5 milimetru takže vody bude sotva na dně.
↑ Cheop: je tak to jsem zalamil pardon... v tom vzorečku ja jste mi psali
tak jsem myslel že V=objem válce :-) díky pánové
ps. samozřejmě můžete vyzkoušet :-) stáhnete kliknutím zde :-)
↑ Fantomas:
V tom příkladu je zbytečný údaj : zadejte "výšku válce".
Stačí zadat poloměr popř. průměr válce a jaký objem chceme do válce nalít.
Z těchto údajů to dopočítá výšku hladiny.
PS:
Kdyby se zadával průměr válce pak by výpočet výšky hladiny byl tento:
kde d je průměr.
↑ Chrpa:
Zdravím srdečně,
výška válce musí být zadána jako omezení - zřejmě v programu musí být krok, který porovná vypočtenou výšku hladiny s povolenou výškou válce a vypiše, že to přeteče (program jsem neviděla, ale tak bych to ošetřila). Může být?
↑ jelena:
Zdravím:)
V tom programu to tedy ošetřeno není.
Zadal jsem: výška válce 120 cm
poloměr válce 80 cm tj objem válce = 2412,7 litrů
pbjem, který tam naliji: 2415 litrů - program vy počítal správně výšku hladiny = 120,15 cm - přeteklo - nenapsalo.
PS
Uznávám, že to omezení by v programu mělo být zakompováno. (jak jsi napsala)
↑ Chrpa:
to je ovšem ... autor to bude muset napravit, když to neprošlo testem (pokud ovšem nemá zapracováno korekci na povrchové napětí - 0,15 cm při takové hladině se mi zdá ještě únosné :-)