Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, prosím moc o pomoc.
1)
V kartézské soustavě souřadnic je dán trojúhelník ABC (A = (-3;2), B = (0;4), C = (-1;-1)). Sestrojte jeho obraz DEF v osové souměrnosti s osou souměrnosti x; dále sestrojte trojúhelník GHI, který je obrazem DEF ve středové souměrnosti se středem v počátku soustavy souřadnic. Nakonec sestrojte trojúhleník JKL, který je obrazem GHI v posunutí daném orientovanou úsečkou BA.
2)
Pravidelný desetiúhelník má stranu dlouhou 12 cm. Vypočítejte jeho obsah.

Máš pravidelný desetiúhelník. Jeho strana
.
Lze rozdělit na 10 trojúhelníků. Každý trojúhelník bude mít na vrcholu úhel
.
Namalujeme si jeden trojúhelník (pravoúhlý)
88888888888
8 8
8 8
8 8
8 8
8 8
8 8
88
Využiju funkce tangen 
a to je výška trojúhelníka. Spočtu obsa jednoho tj. 

A těch trojúhelníku je tam 10, tkaže vynásobíme 10-ti.
↑ Honza Matika:
Díky ti moc, teď už mi chybí jen ten konstrukční :)

↑ kateska:
Pokouším se to smolit v AutoCadu :-) Jestli mi to vyjde tak sem hodím obrázek :-)
Mohlo by to tak být?
Neznačil jsem body, ale to snad zvládneš.
Edit: Teď nevím, jestli jsem tam neudělal chybu.
Poslední úkol sestrojit trojúhelník podle orientace BA jsem udělal na (asi) opačnou stranu.
Kdyby bylo v zadání podle úsečky AB tak to mám dobře, ale v zadání je BA, takže by to mělo být asi takto:
↑ Honza Matika:
Super!! Dokonalý!!! Díky moc. Zjistila jsem, že jsem to tam smolila uplně špatně :) Díky díky díky mooooc!!!!
↑ kateska:
Vlastně mám jednu nesrovnalost. Nemůžu na obrázku najít základní trojúhleník ABC... bod C má souřadníce (-1;-1)...
Takový tam máš, ale není tam k němu správný zbytek A (-3;2), B (0;4)...
tak teď nějak nevím...

No základní trojúhelník se nachází ve 2. průmětně.
nalevo.
Bod C je úplně dole, bod B leží na ose y, a bod A je ten úplně nalevo.
↑ Honza Matika:
Jasný, to chápu... ale v tom případě jsi udělal bod A se souřadnicí (1;-1) a nebo jsem blbá. Na ose y mám souřadníce 4,3,2,1,0,-1,-2,-3,-4 (shora dolů) a na ose x -4,-3,-2,-1,0,1,2,3,4 (zleva doprava) Mám to správně nebo je to naopak?? Taď v tom mam docela maglajs :)
Stránky: 1