Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj mam tu příklad na vektory a jelikož v nich celkem plavu potřeboval bych vysvetlit jak nato :))
takže je zadán trojůhelník ABC s následujícími údaji :
A[-2,2]
B[2, 4]
C[5,-3]
tak a učitelka po nás chce určit 1) vnitřní úhly stran
2) délky stran
3) délky těžnic
4) délky středních příček
absolutně si s tímto nevím rady proto vás žádám o pomoc, díky všem moc mi to pomůže :))
↑ VE3V1: zdravím, nech se inspirovat tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=10811
Tak jak by si to řešil ty?
Já nejspíš takto:
1) Např. pro úhel u vrcholu A, bych si spočítal vektory AB a AC a spočítal jaký svírají úhel.
2) Tady ani nemusím používat vektory, stačí spočítat vzdálenost dvou bodů v rovině podle vzorečku |AB| =
, přičemž A[a1, a2] a B[b1, b2]
3) K určení délky těžnic vektory opět využívat nemusím. Stačí si uvědomit, že souřadnice středu strany získám takto: S=[(a1+b1)/2;(a2+b2)/2], kde a1,b1 jsou x-ové souřadnice bodu A a B a a2,b2 jsou y-ové souřadnice bodu A a B.
4) Tak středy stran už máš vypočítané z bodu 3), teď stačí spočítat jejich vzdálenost podle vzorečku z bodu 2)
Zkus to použít a kdybys něco konkrétního nevěděl, tak napiš.
↑ VE3V1:
Výpočet úhlů pomocí skalárního součinu:
úhel
bude odchylka strany AB tj vektoru u = B-A a strany BC tj. vektoru v =C-B
oddchylka bude:

tj. vzdálenost bodů AB
tj. vzdálenost bodů BC
teď dosadíme do vzorce a dostaneme:
Podobným způsobem vypočítáš např. úhel
a dopočteš úhel
jako 
PS
Obrázek:
http://forum.matweb.cz/upload/1256564794-entr2.jpg
↑ VE3V1:
Protože je to absolutní hodnota jejich skalárního součinu. Proto tam jsou ty svislý závorky ||.

↑ VE3V1: No jestli počítáme úhly v trojúhelníku, tak by tam ta absolutní hodnota být neměla, protože úhel v trojúhelníku může být i tupý. Pokud se počítá úhel mezi přímkami, tak tam naopak AH být musí, abychom zajistili hodnotu menší nebo rovnu 90 st, protože odchylka dvou přímek je úhel menší z úhlů vedlejších
Při určování úhlu beta by vektory měly vycházet z jednoho bodu, tj bodu B, vektory BA=A-B, BC=C-B
↑ marnes:
Aha, já jsem byl líný číst zadání.
Ahoj, bohužel tento výsledek není platný počítali jsme to s učitelkou a ta došla k jasnému závěru že cos beta = 50°54´ :( prosím proto jestli to někdo můžete přepočítat hlavní problém je tu v tom, že ona počítala a= BC, a=C-B, A= (4,3), -c= (8,-2) moc vás prosím o pomoc :( díky všem

↑ VE3V1:
Toto jsou tvé zadané body
A[-2,2]
B[2, 4]
C[5,-3]
úhel beta je u vrcholu B a je sevřen vektory BA a BC
BA=A-B=(-4;-2)
BC=C-B=(3;-7)
dosadím do vzorce a úhel je 86 st 38 min, tak jak už psal Chrpa. A za tím si stojím, pokud jste nepočítali s jinými čísly!!!