Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ peto1310:
Je potřeba umět tento zápis přečíst. Hledáš čísla, která jsou od čísla 50 " /50-x/ ve vzdálenosti víc jak 15 a méně nebo rovno 23

↑ peto1310:
35 50 65
------------------------/-----------/-----------/-------------------------------- výsledek {-oo;...;33;34}sje{66;67;...;oo} to je vzdálenost větší jak 15
27 50 73
------------------------/-----------/-----------/-------------------------------- výsledek {27;28;...72;73}
u těchto dvou výsledků je nutno udělat průnik, jelikož to musí platit zároveň {27;28;...;33;34}sje{66;67;...;72;73}

↑ peto1310:Copak /49-50/ je víc jak 15?? dosazuju z tvého výsledku!!! proveď si kontrolu

↑ peto1310:Píšeš, že ti vyšlo toto (35,65) - {50}. Já si vybral číslo 49, které tam patří a dosadil ho do zadání. Ale výsledek je špatnýPřece /49-50/=1 a jedna není větší naž 15??!!
↑ peto1310:
Ano. Ale je tu trik, když jsou na obou stranách absolutní hodnoty, tak to můžeš celé umocnit na druhou a řešit kvadratickou nerovnici.
Pokud to umíš, zbavíš se rozdělování na intervaly.
↑ zdenek1:
Chcel by som to este s tymi intervalmi, ako by to bolo dalej...lebo vysledok z prveho intervalu mi vychadza (-oo,-2), z druheho int. (-2,2) a z tretieho int. (6,oo), ale nema to tak byt asi...lebo nevychadza to, preco mi tak vychadza posledny interval ?
↑ peto1310:
2. interval 

3. interval 
a to neplatí. 
↑ peto1310:
Ano, a dává ti to celkovou odpověď 
A ještě poznámka. Neměly by být všechny intervaly otevřené. Správně by to mělo být např.

↑ zdenek1:
preco si tam daval hranate zatvorky, ved nikde v rovnici nie je "=".
↑ peto1310:
Jenže to se týká rozdělení intervalů a ne nerovnice. To s ní vůbec nesouvisí.
Nulové body ti tozdělí množinu reálných čísel na nějaké intervaly, ale pořád musíš "analyzovat" celou mnořinu R. To znamená, že ty nulové body musíš někam přidat taky. Je jedno kam, ale někde být musí. Jasné?