Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

1) Těch bodů je moc, na to aby ti je někdo všechny řešil - pokud nedokážeš vyřešit ani jeden, pak by sis měl asi přečíst nějakou teorii. Pokud máš u některých alespoň nápad, tak ho sem napiš.
2) Použij binomickou větu na
.
3) Tam bych zkusil
+ binomickou větu. Vzhledem k nápovědě to pravděpodobně povede správným směrem.

↑ terryjohn:
a) 5/ (n^5-n) ... pětka dělí výraz v závorce. Dokazuju tedy, že závorka je dělitelná pěti
n^5-n=n(n^4-1)=n(n^2-1)(n^2+1)=n(n-1)(n+1)(n^2+1)= ....n(n-1)(n+1) jsou tři po sobě jsoucí čísla
n^2+1= (n^2-4)+5= (n-2)(n+2)+5
n(n-1)(n+1)(n^2+1)=n(n-1)(n+1) [(n-2)(n+2)+5] = n(n-1)(n+1) (n-2)(n+2)+5 n(n-1)(n+1)
n(n-1)(n+1) (n-2)(n+2).... je pět po sobě jdoucích čísel, tudíž je výsledné číslo dělitelné pěti
5 n(n-1)(n+1) ..... je násobek pěti
sečteme-li čísla, která jsou dělitelná pěti, tak i výsledné číslo je dělitelné pěti
ostatní příklady jsou podobné, ale chce to trochu cviku a hlavně času:-)
diiky vam aspon za tohle,ten prvni priklad si procvicim podle toho jak to napsal marnes podle tohoto vzoru,ale potreboval bych poradit s tou 2 a 3 jako vim ze mam treba v te dvojce pouzit vetu binomickou,ale proste nvm jak postupovat :(neslo by to nejak vice rozepsat pls??i tu trojku jako z toho zapisu toho moc nechapu teeda..

↑ BrozekP:
Hej promin ale fakt to nechapu ani z te wikipedie,proste potrebuju ten postup aplikovat prave na ten prikald at vim co s tim,fak tnvm nechapu to:(

↑ terryjohn:
Stačí dosadit :-)
x=1, y=1:
To je zřejmě
Jak bude vypadat
?

↑ terryjohn:
Nerozumím, co jsi tím chtěl říct?

↑ terryjohn:
Komunikace s tebou je poměrně obtížná - napíšu nejprve nápovědu k dvojce (která byla poměrně přímočará), ty požaduješ podrobnější postup. Napíšu postup, ty odpovíš nesmyslným příspěvkem. Když požádám o jeho vysvětlení, nereaguješ. A po týdnu se znovu ptáš, jak úlohu vyřešit.
Mám pocit, že dokud ti někdo nenapíše postup v takové podobě, která se dá dobře opsat, tak ti nic nebude stačit...
Ahoj, potřebuju poradit
mám dokázat, že: 1^3 + 2^3 + ... + n^3 = (1 + 2 + ... + n)^2
z příkladu 4a (v prvním postu) vidím, že (1 + 2 + ... + n)^2 = ((n^2)/4)*(n+1)^2
to jsem na tuto poslední rovnost měl přijít nějakou dedukcí pomocí prvních pár členů součtu, nebo na to je nějaký vzorec (no vzorec asi ne, ale tak nějak obecný postup)?
Díky za odpověď
↑ problem:
Zdravím, bylo vysvětleno od kolegy musixx: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=6901
další si najdi pomoci Hledat.
↑ jelena:
asi bylo špatně pochopeno, na co se ptám...
Mám příklad (to je zadání):
dokažte:
1^3 + 2^3 + ... + n^3 = (1 + 2 + ... + n)^2
a na co se ptám: Jak přijdu na to, že (1 + 2 + ... + n)^2 = ((n^2)/4)*(n+1)^2
ještě dodatek: dokázat, že 1^3 + 2^3 + ... + n^3 = ((n^2)/4)*(n+1)^2 už není problém ani pro mě