Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte. Buduci tyzden mame pisomku a budu tam aj taketo priklady. Vedeli by ste mi nejako s nimi pomoct? Ako sa priklady takychto tipov riesia? Dakujem.
Overte správnost nasledujúcich argumentov:
(a)
p ^ q
p => (r ^ q)
r => (s v t)
¬s
---------------
t
(b)
p
p => r
p => (q v ¬r)
¬q v ¬s
-------------------
s
(c)
[[(p ^ q) => r] ^ (¬q v r)] => p
Bod a a b asi tak, že vytvoříme implikaci, jejímž předpokladem bude konjunkce předpokladů a závěr bude závěrem celého úsudku. Pak je nuné ukázat, že takto vzniklý výrok je tautologie - první krok se pro bod c vynechá.

Já bych si dosadila 1 nebo 0 (náhodně (poněvadž jestli jsou výroky tatautologie nebo kontradikce, tak vyjde u všech kombinací stejně), ale ve všech 4 výrocích stejně) a když vyjde závěr 0 je výrok nepravdivý, když 1 je pravdivý.
Mě vyšlo, že a, b je nepravdivé a c pravdivé.
↑ gladiator01:
A robi sa to iba takto? ze dokazem, ze je to, alebo nie je tautologia? Lebo nemam pristup k prednaskam, tak neviem ako to v skole robili. Poculi ste niekedy o dokazovani cez "strom"? To sa tak nejak rozvetvuje.. Neviem presne ako sa to robi

Já to neznám, třeba někdo jiný.
Stránky: 1