Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím, mohl by mi někdo poradit s výpočtem příkladu? Já už se v tom fakt motám...
Zadání:
Zkoušku ze statistiky má složit 80 studentů.
Pravděpodobnost, že student uspěje u zkoušky je 0,4
Určete pravděpodobnost, že zkoušku složí 75%.
Děkuji.
A případně jestli má někdo rád geometricou pravděpodobnost, tak jen pro kontrolu příklad že 2 muži se mají sejít od 0hodin do 2hodin. Každý bude čekat maxikámlně 30 minut, jaká je pravděpodobnost setkání?
Moc děkuji.
↑ cepi:
druhy priklad na geometricku pravdepodobnsot..
nakresli si stvorec, dolna strana bude oznacovat dobu kedy tam bude prvy..rozdel si to takto: 30 min, 1 hodina, 1,5 hod a 2 hodiny, Presne takto isto to urob aj s vertikalnou osou.. Prvy bude cakat 30 min, farebne ti nakresli ciaru dlhu od 0 do 30 min, uplne hore si nakresli zas tou istou farbou usek od 1,5 hodiny do 2 hodiny, tieto ciary spoj a vznikne ti kosodlznik, ako vyratat pravdepodobnost ich stretnutia??
pouzijes klasicky vzorec n/p
p bude cela pravdepodobnsot, teda 2 hod = 120 min, a tak p = 120*120
n je ten vysrafovany kosodlznik, ako ho vyratat? no tak ze vsimnes si tie dva zhodne trojuholniky, spojich ich na stvorec, budu mat rozmery 90*90 a od 120*120 odratas 90*90, potom pravdepodobnost bude
↑ cepi:
Zdravím,
první úloha na binomické rozdělení, n = 80, počet úspěšných pokusů x (studentů x=75 % ze všech zkoušených),
. Počítame pravděpodobnost P(X=x).
(zadání nesplňuje podmínky pro aproximaci binomického rozdělení Poissonovym s parametrem
(máme příliš velkou hodnotu
), sedí to s vaším studijním materiálem? - je možné, že jste omezení pro aproximaci stanovili jinak).
Stačí tak? a pozdrav pro kolegu martanko :-)
↑ cepi:
tak bernulliho schema je 
ja by som to riesil takto
to je pocet vsetkych ziakov, teda n = 80, skusku ma urobit 75%, 75% z 80 je 60, teda
pravdepodobnost ze jeden urobi skusku je 0,4. teraz to uz len napasujem do vzorca a vyjde mi
a uz to len vycislis...
↑ cepi:
Zdravím,
však jsem také nic jiného nenavrhovala - v prvním řádku mám odkaz na binomické rozdělení a (kopírováno z odkazu): "Binomické rozdělení (někdy též Bernoulliho schéma)" - také v 1. řádku.
Zdůvodnění, proč nejde aproximovat, je jen doplněk - jelikož počet n=80 by k tomu sváděl, ale ono to nejde.
↑ martanko: děkuji za podrobný zápis řešení :-)
----------------------------------------------
И мы стали тщательно продумывать. Это заняло у нас много времени. Только весной и только случайно нам удалось во всем разобраться.
↑ martanko:
A nestačilo by selským rozumem jenom pokrátit mezi sebou 75% a 0,4 úspěšnost, čímž dostanu výsledek 53%, což by bylo 1:1,89 :-) Páč procenta a celý výsledek by se měnit neměl aŤ je těch studentů 80 nebo 1000, ne? Ten poměr by měl být vždy stejný... :-) CO mysíte?
Stránky: 1