Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, po delší době se zase ozývám. Uběhly již dva měsíce nového školního roku a teprve teď se začal můj klient zajímat o "doučování", protože píšou po neděli písemku. Údajně na lomené výrazy. Potřeboval bych poradit nějaký odkaz, kde bych našel trochu teorie (jak na to), a nějakou sbírku příkladů, možná nejlépe řešených.
Pokusím se přidat nějaký obrázek stránky z jeho sešitu.
Díky moc.
[img]http://forum.matweb.cz/upload/1256664647-Lomené výrazy.jpg[/img]
Zašprcl jsem se na tomto příkladu:
Máme odečíst dva lomené výrazy. První má v čitateli mínus u na druhou a ve jmenovateli u mínus v. Druhý výraz má v čitateli v na druhou a ve jmenovateli v mínus u. Výsledek má být: uv na druhou lomeno v mínus u.
Potřeboval bych vysvětlit - ukázat postup, jak se dojde k výsledky. Co je společným jmenovatelem?
(-u2/u-v) - (v2/v-u)
↑ halogan: Ten příklad je z Učebního textu Aleny Vytiskové, jak na něj odkazuje Tychi viz #10.
Jako příklad č.2 na sčítání a odečítání. Na konci jsou pak výsledky. Není tam chyba, nebo to pořád nechápu...
↑ clupmi:
Dobrý den,
kolegovi haloganovi bych tento text raděj neukazovala - taková strašná úprava se snad ani ve Wordu nedá vyrobit (zřejmě to jde).
Vy se chystate doučovat a opravdu nevíte, jak se dá zkontrolovat, zda je ve výsledku chyba nebo ne? Zkuste něco navrhnout. Děkuji.

Napovím - při používání ekvivalentních úprav nemůžete dojít k chybě. Tychi třeba ekvivalentně nepostupovala, ale ke správné úpravě se přiblížila.
Druhá rada - zkus porovnat svůj výsledek s tím v učebnici.
Třetí rada - zkus dosadit něco do svého výsledku, do zadání a do výsledku v učebnici. Mělo by vyjít vše stejně. Pokud nevyjde, tak je něco špatně. Pokud vyjde... tak to nic neznamená.
↑ halogan:
Zdravím, ještě pro pořádek - mluvíme o tomto stejném zadání
upravte výraz:
Tak?
↑ halogan:
Ano :-) zejména po úpravě ↑ halogan: a zejména ve větě, že to "nic neznamená". Pokud to všechno chape i odvažný doučovatel, tak je všechno v pořádku.
Asi můj komentář vyzněl dost tvrdě, ale jinak neumím - snad mi rozumite (i s ohledem na moji češtinu, za tu omluva).
↑ jelena:Dobrá, raději už na učební texty odkazovat nebudu. Ještě v tom nejsem zběhlá a nevím, kde se nejlepší najdou, tak to nechám na zkušenějších "fóristech". Jen jsem použila google, nakoukla do souboru, zjistila, že je to dost polopatě a odkázala. Psal ato holka v kvartě, tak se od toho nedá očekávat správné vysázení.
↑ Tychi:
Tychi, hezký pozdrav :-)
to je jen v souvislosti se speciální zálibou kolegy halogana v typografských úpravách, kolegovi se omlouvá i vážený moderátor Kondr.
Toto nebylo myšleno nijak vážně - občas se podívej do témat LaTeX písku, do O nás :-) a do globální problematiky umístění tečky. Některé hlášky maji charakter spíše archivní a úsměvný, než něco vážného.
Určitě sem dávej odkazy a další materiály, děkuji :-)
Pro clupmi: ano, ale přesně s takovou poznámkou, jak to napsal kolega halogan.
Věřím, že už to bude jasné - v odkazovaném materiálu je zřejmě překlep, to se stává, i v takovém Janečkovi (doporučuji na výrazy) se najdou a dokonce jeden se našel i ve sbírce Petákové.