Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, neumí tady někdo z vás VBA?
Potřebuju udělat makro pro výpočet gaussovi eliminace a nevím jak (jestli to vůbec jde) udělat dvourozměrné pole.
Ještě bych se chtěla zeptat jestli jde v excelu udělat gaussova eliminace bez maker - nějakou funkcí a jestli někdo naznáte nějaké stránky, kde by byli vysvětleny základy VBA (případně dobrou knihu, kdyby nestála více jak 200,-)?
Zde je můj pokus (ta eliminace by asi měla být správně, tu jsem předělala z céčka kde mi funguje), problém je to pole:
Sub GEA() Dim N Dim A(17, 17) N = 4 Dim max max = 0 'Nevím jak udělat dvourozměrné pole A(17, 17) = Array(5, 2, 3, 4, 3, 6, 7, 8, 1, 10, 5, 12, 0, 14, 15, 16) 'Eliminace For i = 0 To N - 1 For j = i + 1 To N - 1 If Abs(A(j, i)) > Abs(A(i, i)) Then max = j End If Next j For k = i To M - 1 pom = A(i, k) A(i, k) = A(max, k) A(max, k) = pom Next k For j = i + 1 To N - 1 For k = N To i Step -1 A(j, k) = A(j, k) - A(i, k) * A(j, i) / A(i, i) Next k Next j Next i ' Výpis radek = 12 pr = 0 velikost = 16 For i = 2 To velikost Sheets("Excel-VBA").Cells(radek + pr, i - pr * 4) = A(i, i) If i > (pr + 1) * 4 And i < (pr + 2) * (4 + 1) Then pr = pr + 1 End If Next i End Sub
↑ gladiator01:
Jestli ti něco říká google , tak to tam napiš třeba slovo VBA a je to :)
Myslíš, že jsem to neudělala?↑ Johny: Já se neptám jen z lenosti, ale když jen opravdu nevim.
↑ gladiator01:: neco se vygooglovat sice da, ale neni to nic moc. visual basic totiz nepatri mezi nejpouzivanejsi jazyky, takze s tutorialy ci navody je to slabsi. musi to byt v cestine nebo prelouskas i anglicky psane? a musi to byt zprogramovano v excelu/visual basicu?
To makro teda už mam, sice to není moc elegantní, ale aspoň něco.
Neví tedy alespoň někdo jestli existuje vestavěná funkce pro tu GEA?
↑ gladiator01:
Zdravím, nevím zda to bude užitečné, ale zde je taková kniha od str. 190, knihu mám odsud
Pravda, že asi před měsícem jsem potřebovala pro jednu práci VBA a každý, koho jsem oslovila, reagoval: musí to být ausgerechnet VBA?
Ať se to podaří :-)
-----
Вийди, коханая, працею зморена, xоч на хвилиночку в гай!
↑ jelena:
Děkuju ti. Podívám se na to.
Stránky: 1