Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
U stěny leží krychlová bedna o hraně 1 m. U stěny stojí opřený desetimetrový žebřík, který se současně opírá o bednu. (viz obrázek).
Nu...a otázka zní: V jaké výšce v se žebřík opírá o stěnu?
Mé řešení
To se pak ale nebude opírat o bednu. Kolega matoxy mě ale přivádí na myšlenku, že by mohl žebřík stát i obráceně - prostě jako kdybychom ze země udělali stěnu a ze stěny podlahu. Nějak to neumím vyjádřit.
Jdi na to přes podobnost trojúhelníků, máš tam 3 takové podobné.
Ak dobre chápem zadaniu tak vzdialenosť toho bodu čo je od zmeme 1m je aj od steny 1m. Čiže si to môžeme predstaviť tak, že ten rebrík sa okolo toho bodu môže vlastne otáčať a zeme a steny sa bude dotýkať práve vtedy, keď bude natočený pod určitým uhlom.
Tento uhl by sa dal nejak spočítať z tých trojuholníkov čo sú tam a nejakých sínusov cosínusov...
pusik1989 napsal(a):
U stěny leží krychlová bedna o hraně 1 m. U stěny stojí opřený desetimetrový žebřík, který se současně opírá o bednu. (viz obrázek).
Nu...a otázka zní: V jaké výšce v se žebřík opírá o stěnu?
http://forum.matweb.cz/upload/1257097433-z.jpg
Mé řešení
píšu semka (nechci oživovat ono starší téma): jde to podle mě velice jednoduše a reciproká rovnice je zbytečně složitá (i když je to jistě taky řešení).
Můj návrh řešení:
označím si
(tedy výšku nad onou krychlí, ve které je opřen žebřík)
=> (a je vzdálenost na žebříku od země po bod, ve kterém se dotýká krychle + b je vzdálenost na žebříku od krychle po stěnu)
jako vzdálenost dotyku žebříku země a kraje krychle.
a dál bych použil jenom goniometrické funkce, protože ony dva trojúhelníky jsou jistě podobné, tedy jejich příslušné úhly jsou stejné.. a tedy:
mno takže máme soustavu celkem 9 rovnic o 4 neznáých(x,d,b,alfa; resp. + sin,cos,tg), takže by soustava měla jít bez problémů vyřešit..
Doxxik
↑ pusik1989:
ee, já jsem nemyslel ani tak soustavu 9 rovnic o 3 neznámých (špatně jsem se vyjádřil), jako spíš že si můžeš vybrat libovolné rovnice (minimálně 3) z daných 9 rovnic, abys mohl spočítat dané 3 neznámé.. to že ti vztah určuje celkem 9 rovnic, to je výhoda pro tebe - vybereš si pouze ty, které se ti nejvíc hodí (nejlíp se ti s nimi bude počítat)
Doxxik