Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Najděte spojitou funkci definovanou na intervalu [0,1], která je nulová na Cantorově množině a nenulová mimo ní.
Sestrojím funkční hodnotu v bodě mimo Cantorovu množinu:
Doplněk Cantorovy množiny do množiny je otevřená množina (Cantorova množina je totiž uzavřená.). Existují tedy takové intervaly , že . Vezmu a z takových , jak jsem popsal. Zřejmě . Je tedy zřejmé, že pro každé bych našel stejné body a a proto následující definice bude korektní:
A mám ji dokonce hladkou :-)
↑ Rumburak:
Pěkné řešení.
↑ BrozekP:
Taky by to šlo, ale ta infima a suprema by musela být zapsána jinak. Já bych vzal a posloupnost všech otevřených intervalů , kde je nějaká indexová množina, tak, že a pro . Pak položme a .
Pak by stačilo položit
.
↑ Pavel:
Tvůj zápis vyjadřuje přesně to, co jsem myslel. Chtěl jsem si ušetřit práci, tu část věty "z takových , jak jsem popsal" jsem myslel tak, že k zápisům infima a suprema je potřeba dodat, co a a b znamenají, tedy něco jako
.
Kdybych použil
,
nemohl bych pak napsat, že výsledná funkce bude hladká funkce :-) (Ale abych pravdu řekl, nedokazoval jsem si, že ta co jsem napsal má všechny derivace v A, B rovny nule, pouze to tuším.)
(Hladkou tedy myslím .)
Stránky: 1