Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zítra píšem čtvrtletku, tak bych Vás chtěl poprosit o nějaký odkaz na příklady, abych si to mohl zopáknout ( s řešením samozřejmě) děkuju
Dobrá, tak jsem si napsal vlastní příklad a je na Vás abyste mi ho zkontrolovali :D
Mám předmět nějaké hodnoty a každý rok jeho hodnota klesne o deset procent hodnoty předešlého roku. za jak dlouho klesne hodnota na jednu polovinu původní hodnoty?
řešení:

kde r je ten úbytek (100%-10%)
EDIT: možná se Vám to zdá primitivní, ale na takovém typu příkladu jsem u minulé písemky vyhořel :D
tak to není tak těžkýý příklad vzhledem ktomu že první rok se zlevní o 10 % druhý o 9 % třetí o 8% čtvrtý o 7 % pátý o 6% šestý o pět % sedmý o 4 a sme na 49% 8 rok by se zlevnil o další 3% ,my ale chcem jen polovinu tkže je to 7 let a 4 měsíce :D
↑ Alivendes:
To je hezké, ale dokážeš mi říct, je-li můj postup správně? D
no abych pravdu řekl tak tvému postupu moc nerozumím...nemyslím že je to typický příklad na řady ...ws co zkus tohle :
Urči desátý člen aritmatické posloupnpsti když víš,že 

mam tu i těžší ...
↑ Alivendes:
Takhle to nemůžeš počítat. Musíš tak jak to dělá Cermix.
Zkus si dát, že ta věc na začátku stála 100 Kč a počítej hodnotu rok po roku a uvidíš, že zlevnění není 10, 9, 8 atd..procent. A další chyba - procent čeho?.
↑ Alivendes:
Tvůj postup není správně, zkus si to počítat.. druhá rok sice bude o devět procent předchozího roku ale u třetího už máš odchylku.
↑ zdenek1:
takže to mám dobře? :D
↑ Cermix: Ano.
Jenom si musíš ujasnit co myslíš tím "rok". Když to budu dělat pečlivě, tak
na začátku 1. roku ..........a_0
na začátku 2. roku ...........0,9a_0
na začátku n-tého roku....(0,9)^(n-1)a_0
a měl bys tam n-1
↑ zdenek1:
jojo, jistě, máš pravdu.. takové zadání s nejasným rokem nemám rád :D
No nic, dám jinačí příklad který mě dost zmátl
Délky stran pravoúhlého trojúhelníku tvoří 3 po sobě jdoucí členy aritmetické posloupnosti, obvod trojúhelníka je 96 cm, vypočítejte délky stran.. vyšlo nám že jedna strana je 32 cm.. a pak diference že je prý 8, ale podle mě je jedno jaká ta diference bude, protože pořád to budou 3 po sobě jdoucí členy arit. posl a pořád jeho obvod bude 96 cm.. tak já teda nevím.
↑ Alivendes:
Tady se jedná o typ úlohy o "složeném úrokování" představ si že máš třeba v městě 10000 obyvatel a roční přírůstek máš dejme tomu 2%..
"nultý rok" máš 10000 obyvatel
1. rok máš 10000*r kde r je ten nárúst (100%+2% kdyby tam byl třeba pokles počtu obyvatel o 2% tak by tam bylo 100%-2%)
2. rok máš 10000*r*r (předchozí rok krát nárůst)
takže Ti výjde vzorec:
kde
je stav dané veličiny v určitém roce (obyvykle je to rok, může to být ale klidně měsíc, týden apod.),
je prvotní stav a
je přírůstek ( nebo úbytek) takže kdybychom chtěli zjistit za jak dlouho bude mít město 100000 obyvatel tak použijeme ten vzorec:
r=1,02
a to výjde nějakých 116 let 3 měsíce a devět dní :)
↑ zdenek1:
ahá, zapoměl jsem že to má být pravoůhlý trojůhelník. díky, teď je mi to jasné už.
↑ Cermix:
pokud se jedná o pravoúhlý trojúhelník jehož strany tvoří aritmetickou posloupnost,
pak ten trojúhelník bude mít délky stran 3k, 4k,5k, protože jediný základní pravoúhlý trojúhelník,
který splňuje podmínku o aritmetické posloupnosti je trojúhelník se stranami 3,4,5
Obvod tohoto trojúhelníku je 3 + 4 + 5 =12
Tvůj trojúhelník má obvod 96 tj. 8 krát víc.
Strany tedy budou:
Diference řady je 8