Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
je to světlé, to nepřečtu. Já bych to celé vydělila šestkou. a pak na jednu stranu převedla x krát logaritmy a na druhou konstanty krát logaritmy (tj. zbavení se závorky). Pak x vytknout, vydělit celou rovnici součtem nebo rozdílem logaritmů (nevím, co tam bude) a výsledek je na světě.
A když se hodně snažím číst tvůj postup, tak je mi záhadou, kam se ti z jmenovatele ztratilo x a jak vzniklo číslo 18.
↑ Katarina:
Ahoj. Já to možná přečtu (aspoň myslím), a nějak nechápu jak jsi z
udělala
. To bych řek nemůže bejt stejný. Ten zlomek se ale dá zjednodušit zkrácením šesti.
↑ Honza Matika:dělila jsem to tak - mnohočlen mnohočlenem, ale zkoušela jsem to i podle Tychy a jsem KO - nejde mi to
↑ Katarina:

když dělíš mnohočlen mnohočlenem, tak ti ve jmenovateli zbytku zbyde to číms dělila, tedy 6x+12, tobě tam zbylo číslo 18
↑ Tychi:↑ Honza Matika:↑ LukasM:
děkuji všem za pmoc, myslím že už jsem se dopracovala k výsledku a doufám, že snad ke správnému:
vyšlo mi x = log75/ (log3-log5) snad je to správně :-) doufám