Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
prosím o vyřešení slovní ulohy Dívky tipují jak asi bude vypadat jejich profesor matematiky,který je podle předběžných zpráv mladý a hezký.Věra říká,že bude vysoký a štíhlý nebo bude brýlatý a světlovlasý.Jarmila říká ,že nebude brýlatý a že nebude současně světlovlasý a černooký. Jiřina říká,že bude černooký a štíhlý nebo bude vysoký a černooký. Profesor odpovídal tipu Věry a Jarmily,Jiřina však neuhodla. Jaký byl jeho vzhled ? díky za odpovědi zoufalý otec
hrubou silou: logické proměnné vysoký, štíhlý, brýlatý, černovlasý, černooký, sestavit všechny možné kombinace s ohodnocením výroků Věry, Jarmily a Jiřiny a vybrat tu kombinaci, kde výrok Věry a Jarmily je pravdivý a Jiřiny nepravdivý.
mohl by to být trochu podrobnější? taky tam má být pravdivostní tabulka↑ check_drummer:↑ check_drummer:↑ check_drummer:
↑ otec:
Věra: 
Jarmila: 
Jiřina: 
Jarmila má pravdu, proto obě části konjunkce musí být pravdivé, takže
, 
Protože
, je druhá závorka u Věry celá
, a tak musí být první závorka
. To
znamená
, 
Protože celé tvrzení Jiřiny je nepravdivé, obě závorka musí být
. To znamená, že 
O tvrzení
nemůžeme usoudit z daných informací nic.
Učitel je vysoký, štíhlý, nenosí brýle a není černooký. O barvě vlasů nevíme nic.
Tabulkou by to šlo jistě také, ale pro pět výroků to bude 32 řádků. S tím se nikdo nebude babrat.
Řešení tabulkou má výhodu, že jej lze strojově automatizovat. Pokud by někdo změnil zadání úlohy, bylo by nutné znovu analyzovat výsledné výroky. Strojově lze tuto třídu úloh řešit jednoduše, rychle a obecně.
↑ zdenek1:
Já jsem se zkusil babrat a vyšlo mi ,že není světlovlasý - jen pro doplnění