Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
můžete mi prosím pomoct s tímto zadáním? Patrně to počítám složitě a ještě špatně. Vyšlo mi to skoro dvakrát větší výsledek.
Pravidelný dvanáctiboký hranol o objemu
ná výšku dvakrát větší než délku podstavné strany. Vypočítejte jeho povrch s přesností na jedno desetinné místo.
tzn. 
Počítala jsem nejprve podstavu. Z jednoho rovnoramenného trojúhelníku jsem si vyjádřila výšku va a dosadila do 
Takže mám vzorec pro obsah jednoho z 12-ti trojúhelníků v podstavě: 
Pak jsem dosadila do vzorce objemu:
a vyšlo mi a=2,1 cm. Pak jsem už jen dosazovala a vyšlo mi 208,9 cm2. Ve výsledcích ale je
.
↑ kacka18:
Zdravím, když počítaš výšku rovnoramenného trojuhelníku v podstavě, tak je to tak:
, v pravouhlem trojuhelniku je jedna protilehla odvesna a/2, prilehla v.
Pomohlo?
Ahoj,
mám ještě bohužel jeden dotaz na jiný příklad.
Zadání: Vypočítejte objem a povrch pravidelného čtyřbokého jehlanu, je-li obsah podstavy
. Odchylka boční stěny od roviny podstavy je 60 stupňů.
Spočetla jsem a z podstavy: 
Výsledek mám: ![kopírovat do textarea $a=2*sqr[5]$](/mathtex/81/81a111069ea77a566d3a228baac4576c.gif)
Pak jsem počítala výšku jehlanu, ale vychází mi divně. Páč mi nevyjde objem a kromě "v" je vše ze zadání, takže to mám špatně stopro tu výšku.
Mám to z pravoúhlého trojúhelníku a použila jsem tg 60 a polovinu ![kopírovat do textarea $a*sqr[2]$](/mathtex/ce/ce511e1e8b59d57d2f7b0db61dd1a8ae.gif)
↑ kacka18:
Postup vypadá dobře.
Jak píšeš
.
Objem
cm^3
↑ zdenek1:
Jo tak už vím, místo a/2 jsem použila polovinu stěnové úhlopříčky a nevycházelo to.
Díky moc