Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím vás...
Jsem pár let ze školy a nyní bych si chtěl vzdělání rozšířit, ale to jsem se kdysi naučil, jsem už zapoměl.
Studuju dálkově při práci a nemám tolik možností se na některé aspekty matematiky někoho zeptat, proto se s mojí prosbou obracím na vás.
Abych přešel k problému - mám potíže s pochopením matematické indukce, resp. s ověřením.
Mějme definováno - 
Pro toto jsem definoval -
, kdy pro 1. indukční krok vztah pro
platí.
U 2. indukčního kroku předpokládám, že pokud platí
pro nějakou hodnotu, potom bude platit i pro hodnotu 
Definoval jsem -
pro
a potom
pro 
Až do tohoto místa tomu rozumim (postupu)...ovšem pokud jsem se to pokoušel ověřit, nevycházelo mi to.
Postupoval jsem takto - 
Pokud se do výsledku pokusim zadat nějakou hodnotu, nevychází mi to se součtem.
Mohli by jste mi prosím říci, kde dělám chybu a případně mi postup osvětlit krok za krokem?
Předem děkuji za ochotu
↑ Kein:
mas postupnost
vseobecny clen nie je
ale 
podme od zaciatku
1. 1 = 1
2. 1+3 = 4
3. 1+3+5 = 9
4. 1+3+5+7 = 16
5. 1+3+5+7+9 = 25 teda sucet vychadzaju druhe mocniny
podme na indukciu
1. krok,
tvrdenie plati, lebo 
2. krok, chcem dokazat, ze ak plati V(k), tak plati aj V(k+1), teda ak
==TOTO je vlastne indukcny predpoklad==, tak potom ![kopírovat do textarea $[1+3+5+...+(2k-1)+(2{k+1}-1)]=(k+1)^2$](/mathtex/fb/fb1d6530ac0eea312cd2e53ed13ace08.gif)
to si rozdelime takto:
co sme mali dokazat
↑ martanko: Moc děkuji za osvětlení...už vidim i některé z chyb, které jsem předtím ve svých výpočtech dělal...
Plně doufám, že jsem tuto metodu pochopil a chci i poděkovat všem, kteří přispěli. Jen to bude ještě chtít tu tzv. početní praxi, aby se mi to dostalo tzv. pod kůži.
Zde bych měl ještě doplňující otázku...
Zkoušel jsem si nějaké příklady na matematickou indukci a u jednoho jsem narazil.
Příklad zní:
tedy
Pro
jsem definoval
-
- ovšem zde nevim, jestli tento krok je správný
Potom -
=>
tedy
a 
Ověření:
a zde jsem skončil a už nevim jak dál...
Pomohl by mi někdo, jak se z toho vymotat?
Ověřením mi tedy spíše vychází, že platnost vztahu levé a pravé strany se nerovná.
Stránky: 1