Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám dotaz ohledně odrazu světla, jedná se o to, že když dopadá světelný paprsek jako část křivky (je zakřiven gravitací) na rovnou plochu, jestli se odrazí ve tvaru té stejné křivky a bude platit, že úhel dopadu se rovná úhlu odrazu. (např. že vznikne parabola, nebo hyperbola)
Děkuji
Asi nerozumím, co to znamená odrazit se ve tvaru stejné křivky. A už vůbec co to má společného s parabolou nebo hyperbolou. Jestli je otázka položena tak, zda se bude světlo pohybovat podél stejné křivky (akorát s opačnou orientací), pokud dopadne kolmo k zrcadlu, pak je odpověď ne. Jeden z protipříkladů je u černých děr. Světlo může projít skrz horizont, kde třeba narazí na nějaké zrcadlo, ale evidentě spod horizontu událostí neunikne, takže nekopíruje stejnou dráhu.
Zákon dopadu a odrazu bude platit úplně normálně. Pokud teda samo zrcadlo nebude v nějakém extrasilném gravitačním poli a my to všechno nebudeme pozorovat někde z oblasti, kde to pole nebude tak silné. Je známo, že silná gravitace dokáže prostor zakřivit, takže je zde trochu složitější geometrie a ty úhly mohou být různé i pro různé pozorovatele.
V každém případě zůstane v platnosti Fermatův princip. Světlo se bude pohybovat po nejkratší spojnici mezi zdrojem a příjmačem. V případě odrazu pak s podmínkou, že musí nejdřív putovat k zrcadlu a poté k příjmači.
Podle mě, záleží na tom, kde je ú§sobiště zakřivení.. prostě jestli je zakřiveno gravitací, tak kde je jeho působiště. Pokud tomu správně chápu takhttp://img215.imageshack.us/i/96447426.png/ není správně, správně by ten odraz měl vypadat:http://img137.imageshack.us/i/56416917.png/
Kde to kolečko je zdroj zakřivení.. (snad mi rozumíte)
EDIT: tak jsem si uvědomil že ten můj odraz je špatně :D to první by bylo správně v případě, kdyby to nebylo přitažlivé grav pole, ale odpudivé.. a to druhé.. to je nesmysl :D Omlouvám se všem, za nesprávnost mých úvah :)
Mimochodem, jak se vkládají obrázky?
Ano, ano, myslím přesně to, co Cermix, takže kdyby ta křivka byla takhle: http://img94.imageshack.us/img94/739/24784507.png , tak by to bylo jak?
Jak už tady bylo řečeno, záleží na tom, kde je centrum gravitačního pole, pokud by bylo někde v okolí osy odrazu, tak výsledná křivka bude přibližně osově souměrná s původní křivkou, podle osy odrazu, ale pokud bude dál, tak odražený paprsek bude zakřiven na ,,druhou stranu''.
Snad to stačí, kdyžtak to potom nakreslím, až budu mít víc času, pokud to neudělá někdo jiný.
↑ bluesky:
Ve Tvém případě by odraz byl asi osově souměrný
Poslední dotaz:
Takže když mám doma stůl a od něj se odrazí světlo, úhel odrazu bude nebo nebude stejný, kde je v tomhle případě působiště zakřivení? Jde to vůbec určit? Podle mě se paprsek odrazí s přibližně stejným úhlem, ale na 100% nebude stejný.
↑ bluesky:
Když bych to měl brát doslova a zacházet až do mikrosvěta, tak úhel odrazu bude roven úhlu dopadu (tak je to vždy) ale to zakřivení bude jiné, protože vlastně všechno, jakýkoliv hmotný předmět způsobuje mikroskopické zakřivení toho světla.. ale tohle je už hodně přehnané
↑ bluesky:
Ne, bude stejný po celý délce paprsku.
↑ KennyMcCormick:
Cermix: ...všechno, jakýkoliv hmotný předmět způsobuje mikroskopické zakřivení toho světla...
Takže když tam bude více nebo méně třeba molekul vzduchu, tak se to jinak zakřiví a úhel bude trošku jiný :D. Tím bych dotaz ukončil.
↑ bluesky:
Hustotu vzduchu uvažujeme konstantní, protože není uvedeno jinak. To je fakt nápad, zbytečně komplikovat takhle jednoduchou otázku :-)