Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Máme úkol a v něm hodně příkladů na konstrukční úlohy!Seděla sem nad tím celý víkend a s 3 příkladama si fakt nevím rady!Moc prosím o pomoc!Napíšu zadání! 1.)Sestrojte všechny trojúhelníky ABC,pro které platí : výška a=4cm,c=5cm a těžnice b=6 cm.
2.)Sestrojte trojúhelník ABC,pro který platí :výška a=3,5cm, úhel gama=75 stupňů,poloměr kružnice opsané je 2,5 cm,
3.)Sestrojte tětivový čtyřúhelník ABCD,pro který platí a=5cm, úhel beta=120 stupňů,e=7cm,f=8cm.
Fakt bych byla moc ráda,kdyby mi někdo poradil jak na to!JSEM ZOUFALÁ!:-(
1)
Když takhle hledáš těžnici (ta je tam asi nejtěžší), tak si ten trojúhelník rozšíříš na rovnoběžník (bod D bude naproti B). Pak už to je snadné:
a) AB
b) Thaletova kružnice nad AB, nalezení paty výšky a_c
c) Protažení z bodu B přes výšku a_c do nového bodu, např. X (na úsečce BX bude bod C)
d) Rovnoběžka s BX, která prochází bodem A.
e) Kružnice z B o délce 2|t_b|
f) Bod D na průniku kružnice z e) a té nové rovnoběžky
g) Rovnoběžka s AB, která prochází bodem D.
e) Bod C, na průniku této rovnoběžky a BX.
f) Trojúhelník ABC.
Je to trochu složité, už jsem to dělal dávno, někdo to kdyžtak ořeže.
Je to jasné?
2.
a) AA_1 - to je ta výška.
b) Kolmice na tuto úsečku v bodě A_1 (pata výšky).
c) Sněhulák nad AA_1 pro úhel gamma (dělali jste sněhuláka? taky se mu říká "množina bodů dané vlastnosti")
d) Tak najdeš bod C.
e) Najdeš střed té kružnice (máš jednu stranu a poloměr, to zvládneš)
f) Průnik opsané kružnice a té kolmice - tam je bod B.
g) Trojúhelník ABC
Jasné?
2) sestrojíš výšku , její krajní body jsou a . Bodem veď kolmici na výšku . Přímce náleží strana. Dále si můžeš sestrojit přímku p různoběžnou s k tak, že protíná přímku, na které leží v bodě , přímku k v bodě a úhel, který svýrá s je roven 75°. Dále veďme přímku rovnoběžnou s tak, že bod náleží . Průnik přímek a je bodem , úhel, který tyto dvě různoběžky svírají je roven úhlu gama.
Dále sestrojíme dvě kružnice , . Průnikem těchto dvou kružnic (ten, který leží uvnitř úhlu ) je bod , střed kružnice opsané. Dále sestrojíme kružnici , která protíná přímku ve dvou bodech: a . Zakreslením úsečky AB získáš trojúhelník ABC
PS: snad je to ok.. nerýsoval jsem to, pouze jsem si to představoval..
edit: pozdě :)
Letos asi vážně propadnu z matiku!vůbec to nechápu!Zadala nám nějaké příklady a potřebovala bych ještě zápis jednoho příkladu: Sestrojit tečnový čtyřúhelník ABCD a=7,5 cm,b=3,5cm,alfa=45 stupňů,r=2cm r =poloměr kružnice vepsané!
↑ monasek:
1) úhel alfa a bod A
2) kružnice vepsaná - střed této kružnice leží na průniku osy úhlu alfa a rovnoběžce s jedním ramenem ve vzdálenosti 2 cm uvnitř úhlu - získáš střed S kružnice - dotýká se ramen
3) strana a - získáš bod B
4) z bodu B tečnu ke kružnici - tzn. Thaletovu kružnici nad BS, kde protne kružnici vepsanou je bod dotyku T1, strana b leží na této polopřímce BT1
5) strana b - získáš bod C
6) z bodu C opět tečnu k vepsané kružnici - TK nad CS, průsečík T2, polpřímka CT2 a kde CT2 protne druhé rameno úhlu alfa je bod D
Ahoj mam problem s timhle prikladem: Sestrojze trojúhelník ABC, pro ktery plati: a=5cm, úhel alfa=45stupnu, r=1,5cm. r je poloměr kružnice vepsané.
Učitelka nám říkala, že by se tam měl dopočítat nějaký úhel, ale absolutně si s tím nevím rady. Díky za řešení
↑ Dita123456:
zdravím, bylo řešeno zde: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=4015 (v 3. příspěvku je dopočet úhlu), ale projdí i ostatní příspěvky, jsou tam dobré odkazy.
Ahoj, mám problémy s trojúhelníkem, když znám poloměr kr. opsané.
prosím poraďte 1. sestr. troj. ABC: těžnice a =5 cm, výška c = 4 cm, pol. kr. ops = 8 cm
2. sestr. pravoúhl. troj. ABC s pravým úhlem u vrcholu A, poloměr kr. opsané = 4 cm a víme -li , že vzdálenost středu kružnice od strany b je 2 cm. Díky za pomoc
↑ ivulkaa:
2.příklad :
↑ ivulkaa:Jseš si jista zadáním prvníh úlohy (tedy výška na jednu stranu, těžnice na jinou)? Podle chytré knihy tato úloha není euklidovsky řešitelná.
Stránky: 1