Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Analýza potřebné rychlosti k křekonání překážek !!! (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 09. 11. 2009 18:48 — Editoval jencek38 (09. 11. 2009 20:35)

jencek38
Zelenáč
Reputace:   

Analýza potřebné rychlosti k křekonání překážek !!!

Dobrý den,

potřeboval bych poradit s vyřešením příkladu: viz. Odkaz

Co se týče zadání: V této animaci  je znázorněný červený golfový míček. Úderem uvedeme míček do pohybu směrem do zelené jamky. Pozice míčku je dána v centimetrech, čas je dán v sekundách. Míčku stojí v cestě dvě časově závislé překážky. Najděte počáteční rychlost potřebnou k překonání překážek a ke  skórování do zelené jamky.

Správná počáteční rychlost, kdy míček mine dvě časově závislé překážky bez nárazu do nich, je 7.5 cm/s, což jsem metodou pokus-omyl jednoduše zjistil. Potřeboval bych to dokázat a nevím, jak tento příklad začít počítat.

Děkuji za případné příspěvky a komentáře.

#2 10. 11. 2009 00:39

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Analýza potřebné rychlosti k křekonání překážek !!!

↑ jencek38:

Zdravím,

poslala jsem míč opačným směrem s rychlosti (-1 cm/s), což mi stačilo odpozorovat (pomocí stepů) jak dlouho trvá otevření jedné branky a druhé Pro pořádek bych si do tabulky zapsala jednotlivé časy: před otevřením, dobu otevření, mezicestu, atd. a délky jednotlivých úseků.

Jelikož je to pohyb rovnoměrný, tak vzorec s=v*t.

Nějak podrobně jsem se tomu nevěnovala, neboť potřebuji přečíst něco zcela jiného. Tak to zkus provest pořádně, zda sedí. Může být?

#3 10. 11. 2009 10:39

jencek38
Zelenáč
Reputace:   

Re: Analýza potřebné rychlosti k křekonání překážek !!!

↑ jelena:
Dobrý den,

mnohokrát děkuji za přínosnou radu. Všechny potřebné časy a vzdálenosti jsem zanesl do tabulky, hlavním problémem, který je nyní vyřešen bylo to, že jsem pomocí souřadnic odečetl špatnou vzdálenost míčku od první překážky, tzn., že vypočítaná počáteční rychlost byla odlišná od rychlosti potřebné k projetí míčku brankou v daném časovém intervalu. Ještě jednou děkuji.

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Analýza potřebné rychlosti k křekonání překážek !!! (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí