Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer,
dnes mám takovou teoretickou otázku, nemám totiž přehled o tom, jak je tomu jinde.
U nás na gymnáziu byly téměř všechny výsledky týkající se přímek požadovány v obecném tvaru. Věřím, že ve vysokoškolské matematice se budou takové rovnice hodit lépe (asi nějaké ládování do matic apod.), ale nechápal jsem, k čemu byly nám. U směrnicového tvaru se člověk podíval a věděl, co mu vyšlo.
Proto se spíš ptám, zda to tak je na vícero institucích, nebo nějaký úlet. Nemyslím to nijak špatně, jen mě to tak zpětně mrzí, že jsme více neoperovali s čitelnějšími směrnicovými tvary (zvlášť u tečen).
S tou vysokou školou jsem to jen střelil, to nevím a rád budu opraven.
Hezký zbytek večera přeji.

My jsme uvažovali obecný a parametrický tvar. Z obecné rovnice se snadno určují vzdálenosti bodu od přímky, navíc směrnicovou rovnici nemá každá přímka (proto je obecná rovnice lepší pro budovní teorie). Ale nechci tvrdit, že je některý tvar "lepší", záleží, co chceš počítat.

Nám byl vyložen obecný, parametrický, směrnicový a úsekový tvar přímky. Z toho úsekový jsme myslím nikdy nepoužili a ty zbylé jsme používali tak, jak se to zrovna hodilo. Pokud se měla vyjádřit přímka v nějakém tvaru, tak to bylo asi hlavně kvůli snadnému porovnání výsledků.
↑ Kondr: mno obecnou rovnici (alespoň co nám tvrdili:) nemá každá přímka (ty v prostoru ne, jen ty v ploše), na rozdíl od parametrické..
jinak - my to ještě v jednom semináři opakujeme.. a nijak mi nepřijde, že upřednostňuje v zadání nějaký tvar.. (kromě úsekového, ten je naopak skoro ignorován).. obecné/parametrické vyjádření se střídá, asi jak se to hodí (aby nás potrápili :)

↑ Doxxik:Nějak automaticky jsem předpokládal, že jsme v rovině (jinde nemají pojmy "obecná rovnice" ani "směrnicová rovnice" smysl), ale díky za doplnění.

Ne, opravdu se tady nesnažím chytit někoho na špek, že neexistují takové a takové přímky v prostoru. Z dikce jsem myslel, že bude jasné, že jsem v rovině.
Jinak také jsme brali úsekové, ale stejně jako vy, jen definici a pryč od toho.
Nešlo mi o preferenci, ale o pochopení principů. Když bude kantor preferovat danou přímku na nevhodném místě, tak to žáka akorát zmate. Pak je člověk měsíc od maturity a neví, jaký je rozdíl mezi parametrickým, obecným a směrnicovým zápisem. U nás to tak bylo u nemálo studentů.
My brali všechno, směrnicové, obecné, parametrické a úsekové.
S těma úsekovýma jsme na tom byli stejně jako tady asi všichni.. probrat a pryč. nejvíce jsme brali asi.. směrnicoé a obecné, parametrické sem tam. moc si to nepamatuju, jsou to přecejenom 2 roky :)