Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravíčko, řeším:
Stojím pod schodištěm s 23 schody a chystám se je vyjít. Každý krok bude buď přes dva nebo tři schody. Kolika různými způsoby mohu schodiště vyjít, pokud poslední krok bude vždy končit přesně na horním schodu?
Podle mne je řešení takové:

Napíše se na to rekurentní rovnice, z ní se to už spočítá. Permutace, variace ani kombinace nepomohou.
http://theory.cs.uvic.ca/amof/e_fiboI.htm
↑ Nestor10:
V tomto případě by to takto šlo. Pro obecný počet n schodů by to bylo již obtížnější a vzorec na výpočet by byl složitější.
Mně napadly místo permutací s opakováním kombinace s opakováním - do jaké mezery mezi dvojky můžu zasunout trojky.

Počet způsobů, jak vyjít k schodů označme s(k). Můžeme začít krokem o dva schody a zbytek dokončit s(k-2) způsoby nebo krokem o 3 schody a zbytek dokončit s(k-3) způsoby. Máme tedy
s(1)=0
s(2)=1
s(3)=1
s(k)=s(k-2)+s(k-3)
Není to přímo Fibonacciho posloupnost, ale způsob výpočtu byl podobný s odkazem. Teď už zbývá jen spočítat prvních 23 členů posloupnosti:
0,1,1,1,2,2,3,4,5,7,9,12,16,21,28,37,49,65,86,114,151,200,265
(doufám, že počítám dobře -- výsledek by mohl být 265, ale nebral jsem na to kalkulačku)
Těm permutacím s opakováním už rozumím, omlouvám se, že jsem je zavrhoval. To už je takový blok: čtu "schody" a napadne mě rekurze :)
Stránky: 1