Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám dánu funkci následujícím předpisem
f(0) = 1
f(n + 1) = 3 · f(n) + 26 · n + 3
pro všechna n > 0
a potřeboval bych ji vyjádřit pro f(n) v závislosti na f(0).
Zatím se mi to vůbec nedaří. Myslel sem že by to šlo takto:
3 * f(0) + 3^(n-1) * 26 * ((n)*(n-1)/2) + 3^(n-1) * 3
ale nešlo. Dělá mi problém to 3 * f(n)...
Nevíte někdo prosím, jak by takové vyjádření vypadalo, nebo jestli takové existuje?
kouknete se na linearni diferencni rovnice s konstantnimi koeficienty
reseni bude tvaru f(n)=C*(3)^n+a*n+b kde a a b jsou konstanty a C je taky konstanta, do ktere je zamontovano to f(0)
děkuju za radu, ale nějak se v těch rovnicích na které jste mě odkázal nevyznám.
vybral jsem z mé rovnice jen tu část, kterou nejsem schopen zapsat ...
(3^n)*0 + (3^n-1)*1 + (3^n-2)*2 + ... + (3^0)*n
existuje na tento součet nějaký vzorec?
co to je za soucet? odkud se vzal?
myslím že ta funkce by vypadala takhle:
f(n+1) = 3^n * f(0) + 26 * ((3^n)*0 + (3^n-1)*1 + (3^n-2)*2 + ... + (3^0)*n) + 3^((1+n)*(n)/2)
například při f(1) se 26*n přičte přičte jednou -> 26 * (3^0)*1
při f(2) se to původní (jednou přičtené) vynásobí třemi, a přičte se 26*2 -> 26 * (3^1)*1 + 26 * (3^0)*2
při f(3) se to předešlé dvě vynásobí třemi, a přičte se 26*3 -> 26 * (3^2)*1 + 26 * (3^1)*2 + 26 * (3^0)*3
...
jeste se pricita i trojka.
vazne bych kouknul na ty diferencni rovnice, treba nejaka skripta pro ekonomy? nebo pro MZLU "diferencialni a diferencni rovnice"? tam by to mohlo byt podane a vysvetlene nejak jednodusse :)
↑ dpelsiek:
V přechozí diskuze kolegů/kolegyň mi chybí důležité pozorování, ke kterému se chci vyjádřit.
Obecně je funkce dána jistým typem předpisu (rekurze, explicitně, tabulkou, etc.) a samozřejmě i specifikací vstupních dat, tj. definičním oborem. Bohužel víme pouze, že
, ovšem to by znamenalo, že
. Proto je jasné, že z rekurze explicitně nedostaneme předpis pro "funkci"
. Jinak řečeno, zadání je dáno nejen nepřesně, ale i nesmyslně, pokud není uvedena další restrikce nebo podmínka. Chybí totiž poznámka o tom, že
.
To se mohlo zdát zřejmé, ale co není dáno a nedá se odvodit, je pro mě nejčernější tmou. Nechápu tedy, proč není jedoduše a především jednoznačně dáno
místo matoucího a nesmyslného
. To ovšem nemusí už být vinou tazatele, ale třeba autorem úlohy.
Stránky: 1