Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Měl bych zde podobný příklad, jako je tomu u předchozího s letáčky:
Janě zbylo od narozenin 5 různých/stejných čokoládových bonbónů. Chce si je rozdělit na k, k = 1, 2, 3, 4, 5, po
sobě jdoucích dnů tak, aby každý den snědla alespoň jeden. Kolik má možností? Zdůrazněme, že musíme
uvažovat všechny možnosti pro k, tedy, že Jana sní všechny bonbóny v prvním dni nebo ve dvou dnech
nebo ve třech dnech atd. až v pěti dnech.
Řešil bych to obdobně, jako u letáčků,
spočtu pro 5 dní - na každý den jeden
pro 4 dny - 2 1 1 1 / 1 2 1 1 / 1 1 2 1 / 1 1 1 2
pro 3 dny - 3 1 1 / 1 3 1 / 1 1 3 / 2 2 1 / 2 1 2 / 1 2 2
pro 2 dny - 4 1 / 1 4 / 3 2 / 2 3
pro 1 den - 5
a podle toho, zda by to byly stejné, či různé čokoládové bonbóny, bych použil buď variace, či kombinace.
Má idea je však špatná, musel bych to řešit přes princip inkluze a exkluze.. jenže ne u všech příkladů, které se řeší tímto způsobem, vidím, jak to zrovna nějak vyřešit.
Podle mne se bude jednat o:
5 bonbonu->5 dni
5 bonbonu->4dny
5->3
5->2
5->1
a sečíst je..

Pokud jsou bonbóny různé, jde o surjektivní zobrazrení (bonbónu přiřazujeme den), výpočet principem inkluze a exkluze zde http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=572
Pokud jsou stejné, je to klasický příklad na přihrádky a kuličky, viz např. http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=6662
Principem inkluze a exkluze lze řešit podobně, jako pro různé bonbony.
Pokud dobře chápu, tak mám:
ooooo - a podle počtu dní tam strkám mezi ně tolik čárek, aby se mi uspořádaly do určitých dnů, že?
tedy pro 5 dní:
o|o|o|o|o => C(4,4) 4 přepážky
pro 4 dny:
o|oo|o|o => C(4,3) tři přepážky
pro 3 dny:
ooo|o|o => dvě přepážky - C(4,2)
pro dva dny:
oooo|o = jedna přepážka - C(4,1)
jeden den:
žádná přepážka => C(4,0)
součet 1+4+6+4+1=2^4=16
Je to tak? (nijak jsem se zatím neinspiroval z odkazů, chci přijít na řešení svým způsobem)
Opravdu vřele děkuji za pomoc, Kondre, v kombinatorice a tématům z diskrétní matematiky.
Stránky: 1