Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Věděl by si s tímhle někdo rady??
Zadání: Představme si, že jsme v bludišti se 145 dveřmi, z nichž je 9 zamčených (na obr. jsou označené dvojitou čárou). Zamčené dveře se nedají ničím otevřít; otevřou se samy, jestliže budou právě deváté v pořadí, kterými projdeme. Chceme-li se dostat ven , musíme projít všemi zamčenými dveřmi. Chybu není možno napravit, tím že projdeme dvěma či třemi dveřmi někde v okolí, abychom doplnili počet dveří, kterými jsme prošli, na osm. Dveře, kterými jsme prošli, se pevně zavřou, takže podruhé již není možno jimi projít.
Abychom se dostali ven, je nutné nejdříve přemýšlet a připravit plán postupu. Najděte ho. Začínáme v A a vycházíme v B.
Myslíš to tak, že pokud projdu dveřmi, tak se zavřou jen ty jedny, tz. NE všechny 4 v tom čtverci? Pokud ano, tak jsem to prošel celkem bez obtíží, každý 9. krok jsem prošel těmi zvýrazněními dveřmi, nikde neprošel vícekrát jedněmi dveřmi a nakonec jsem prošel (také samozřejmě na 9. krok) dveřmi B.
Měl bych i obrázek, kde mám vyznačeno, jaké všechny dveře jsem uzavřel a pořadí, jak jsem procházel těmi zvýrazněnými dveřmi. Případně to můžu napsat v textové podobě (když jsem to prošel jednou, tak to projdu i podruhé). Ovšem není to příklad z nějaké soutěže?
↑ septolet: Není to je jen dobrovolný dú na matiku.
↑ septolet:
Ono by to mělo vypadat něják takhle:
http://forum.matweb.cz/upload/1258364948-v%20obr13.gif
, ale jak vydíš, ty dveře nahoře v pravo jsou o jedno posunutý a s tím si nevím rady. :D
↑ RonFreedom:
A nakreslil by jsi mi to tvoje původní, tak jak si mi nakreslil ted tohle pls.
↑ septolet:
Ale takhle projdu podle toho mýho i B deváté ne?
Neprojdeš, protože dvakrát procházíš stejnými dveřmi, což je proti pravidlům (dveře jsou již uzamčené). Zamčené dveře