Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Našla jsem postup, jak by se dali řešit Fibonnaciho čísla velmi efektivně a to pomocí umocňování matic.. řekla bych, že ten postup je daleko výhodnější než ten rekurentní.
Proto mě ale napadla mě otázka, jestli někdo z vás by nedokázal zobecnit postup pro libovolnou rekurentní posloupnost?
De to i bez násobení matic:![kopírovat do textarea $ F_n = \frac{1}{\sqrt{5}} \left[ \left( \frac{ 1 + \sqrt{5} }{ 2 } \right)^n - \left( \frac{ 1 - \sqrt{5} }{ 2 } \right)^n \right] $](/mathtex/56/56ac47d60212fb98a7b637c4eabe0b3d.gif)
kde F_n je n-té Fibonacciho číslo.
K tomuhle výsledku -- a nejen k němu, ale i k jiným rekurencím -- se dá dojít pomocí vytvořujících funkcí. Na netu je volně ke stažení knížka ohledně vytvořujících funkcí s příšerným názvem Generatingfunctionology -- ovšem anglicky. Kromě toho si můžeš sehnat Kapitoly z diskrétní matematiky, kde je též kapitola o vytvořujících funkcích (i včetně odvození explicitního vzorce pro Fibonacciho čísla).
↑ Oxyd:
děkuju, ale zajímalo by mě jestli vytvořující funkce se používají i pro obecné rekurence?

↑ SweetNelli:Dokonce obecnější, než násobení matic. Fakt doporučuju tu odkazovanou knížku pročíst.
Stránky: 1