Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
cos(x)= 2* sin(x) upravime na
1/2 = sin(x)/cos(x), coz je 1/2 = tg(x)
- hodnotu uhlu, jehoz tg je 0,5 budeme hledat bud v tabulkach nebo pomoci kalkulacky, ktera ma funkci arctg na kalkulacce to bude oznaceno jako tg^(-1).
Je potreba davat pozor, aby kalkulacka byla nastavena na pocitani ve stupnich.
Perioda pro tg 180 stupnu, proto se k vysledku pripise k*180
Hodne zdaru :-)
Editace - jsem lina najit ceske online tabulky - tak tady jsou v rustine - ale je to jasne :-)http://lota.pp.ru/tg_ctg.htm
Jelikoz nejsem si jista, zda spravne rozumim zadani, tak tady jsou dve varianty - ktere zadani je spravne? - to je dotaz na Floru
Varianta 1:
je to spravny zapis zadani?
pak pres vzorecek
vyjadrit
a substituce sinx=y
Varianta 2
pokud je zadani
pak podle vzorce pro cos dvojnasobneho uhlu a dal stejny postup jako v predchozim navodu.
Napis, jak to jde, hodne zdaru :-)
↑ thriller:takhle? 2(1-sin(x))=3sin(x)
2-2sin(n)=3sin(x)
-2sin(x)-3sin(x)=2
-5sin(x)=2
sin(x)=2/5
|sin(x)|=odmoc.2/5
|sin(x)|=(+-)2/odmoc.5
stejnak mi to nevyšlo tak nevim kde je chyba
↑ thriller: Kdo nedosadil dobre? :-) Ja jsem nic nedosazovala, jen jsem lustila zadani od Flory - a podle toho, co jsem vylustila, tak jsou navody - ale radeji to zedituji, at je to jasne :-)
A prosim nenavadej Floru posilat 3sinx na pravou stranu - neuvidi kvadratickou rovnici a ztrati jeden koren :-(
↑ jelena: ne ne, Ty jsi v poho, to ja sem asi mimo, reagoval jsem na prispevek, ktery tu ted neni. Zacinam blaznit?!?
a v tom (asi fiktivnim) prispevku mela flora to 3sinx na druhe strane, proto sem se opicil..
↑ thriller: AHOJKY TO ZADÁNÍ JE 2*sin2(x)=cos2(x)-1 /sin2(x) je sin na druhou
↑ Flora: oki, tak to pocitame spravne zadani.
Kdyz chces napsat na druhou, tak pouzij tento symbol: ^ .. je na anglicky klavesnici(prepinani alt + tab) nad cislem 6
Takze misto sin2x napises sin^2 x
Oki?
Fajn, takze pro jistotu, zadani prikladu je stejne, jako v prispevku #5 od jeleny (varianta 1) i s navodem na reseni, v prispevku #10 ode me je pokracovani reseni az k tomu, cemu se rovna sin x. Zbyva tedy "pouze" dopocitat x..
↑ thriller: Jo,jo příště se polepším a díky teď už vím jak na to, tak se pustím do dalších 7 příkladů. Ještě jednou díky Flora