Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 11. 2009 14:01

Naibik
Zelenáč
Reputace:   

Kubická rovnice

Ahojky, můžete mi prosím pomoc s výpočtem kubické rovnice? Pokud možno i s postupem na tomto příkladu, ne obecně... Děkuju

4x^3-3x^2+2 = 0

#2 17. 11. 2009 14:13

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Kubická rovnice

↑ Naibik:
Nepíšeš, jaká řešení žádáš, tj. zda-li obecně komplexní nebo tě zajímají pouze reálně kořeny (minimálně jeden u kubické rovnice s reálnými koeficienty vždy existuje).

Méně algebraickými metodami (zato však velmi rychle) se dá určit, že existuje jediný reálný kořen. Odtud potom plyne, že další dva kořeny už jsou komplexní a vzájemně komplexně konjugované (neboť rovnice má koeficienty z R).

Je zapotřebí použít tzv. Cardanovy vzorce, které tvůj problém řeší. Lze totiž ukázat (ovšem nejsem si jistý, jak dalece jsi studoval), že neexistují racionální kořeny (v tomto případě tedy jediný racionální kořen).

#3 17. 11. 2009 14:23

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 17. 11. 2009 14:30

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ zdenek1:
Tvůj odkaz na www.wolframalpha.com nesplňuje podmínky stanovené tazatelem a nijak asi nepomůže s postupem řešení. Pokud jsem ovšem něco nepřehlédnul.

#5 17. 11. 2009 18:02

Naibik
Zelenáč
Reputace:   

no dobře, ale jak teda na to jít?? já to právě nevim, jak použít ty cardanovy vzorce, potřeboju to právě vidět, jak postupovat na konkrétním příkladu...

Zápatí