Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny,
potřebovala bych trochu poradit s rýsováním - to mi nikdy moc nešlo :(
1) Je dána kružnice k = (S; r) a bod A, který leží vně kružnice k. Bodem A veďte sečnu p kružnice k tak, aby platil vztah |AY| = 3|AX|, kde X, Y jsou průsečíky přímky p s kružnicí k.
2) Je dána kružnice k = (S; r) a bod M, který leží na kružnici k. Vně leží přímka p. Narýsujte všechny kružnice, které se dotýkají kružnice k v bodě M a zároveň se dotýkají přímky p.
Snad je to srozumitelné, potřebovala bych aspoň trochu nastínit řešení, nějak si s tím nevím rady a jen bezmyšlenkovitě zkouším :( Moc byste mi pomohli, děkuji.
2)Nejsem si úplně jistý, ale aby se kružnice dotýkala přímky p a kružnice k v bodě M musí její střed ležet na průsečíku osy úhlu, který svírají přímka p s tečnou kružnice k v bodě M, s přímkou SM. Úloha má dvě řešení.
↑ Jinx0086:
Ad 1:
Narýsuj si sečnu k procházející bodem
a bodem
, potom posuň jeden průsečík s
, třeba
tak, aby
a ještě
tak, aby
a narýsuj kružnici
Má být polopřímka.
↑ Jinx0086:
Mně to vychází, teda, v zadání je napsáno, že je dán bod a kružnice, tak jsem předpokládal, že to má řešení. Když je bod A vzdálený víc než 2r od S tak úloha nemá řešení, když je právě 2r od S tak má jedno řešení a když je míň než 2r od S tak má úloha 2 řešení.
Zkusím Ti to ještě vysvětlit, hledáš body na kružnici k, které když zobrazíš 3* dál od A, tak se zobrazí znovu na kružnici k. To se dělá tak, že si sestrojíš obrazy všech bodů kružnice k, a kde se ti jejich zobrazení protne s kružnicí k, je hledaný bod Y.
A teď ke konstrukci:
1) polopřímka AS
2) bod S', S' leží na polopřímce AS ve vzdálenosti 3*|AS| od bodu A
3) kružnice k'; k' = (S', 3r),
4) Y = k' průnik k
5) p, A, Y náleží p
Kružnice k' je stejnolehlá s kružnicí k s bodem A v 3* větší vzdálenosti.
Stránky: 1