Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 11. 2009 12:53

Jinx0086
Zelenáč
Reputace:   

Planimetrie - 2 konstrukční příklady

Zdravím všechny,
potřebovala bych trochu poradit s rýsováním - to mi nikdy moc nešlo :(

1) Je dána kružnice k = (S; r) a bod A, který leží vně kružnice k. Bodem A veďte sečnu p kružnice k tak, aby platil vztah |AY| = 3|AX|, kde X, Y jsou průsečíky přímky p s kružnicí k.

2) Je dána kružnice k = (S; r) a bod M, který leží na kružnici k. Vně leží přímka p. Narýsujte všechny kružnice, které se dotýkají kružnice k v bodě M a zároveň se dotýkají přímky p.

Snad je to srozumitelné, potřebovala bych aspoň trochu nastínit řešení, nějak si s tím nevím rady a jen bezmyšlenkovitě zkouším :( Moc byste mi pomohli, děkuji.

#2 17. 11. 2009 14:38

didik
Reputace:   

Re: Planimetrie - 2 konstrukční příklady

2)Nejsem si úplně jistý, ale aby se kružnice dotýkala přímky p a kružnice k v bodě M musí její střed ležet na průsečíku osy úhlu, který svírají přímka p s tečnou kružnice k v bodě M, s přímkou SM. Úloha má dvě řešení.

Vím, že nic nevím.

#3 17. 11. 2009 16:49

Jinx0086
Zelenáč
Reputace:   

To mě nenapadlo, děkuji! Vychází to :)
Jinak tím druhým řešením bude kružnice (hodně velká), která se dotýká bodu M z druhé strany? Jestli jsem správně pochopila.

#4 17. 11. 2009 17:11 — Editoval FailED (17. 11. 2009 17:15)

FailED
Reputace:   42 

↑ Jinx0086:
Ad 1:
Narýsuj si sečnu k $\small{k}$ procházející bodem $\small{A}$ a bodem $\small{S}$, potom posuň jeden průsečík s $\small{k}$, třeba $\small{X}$ tak, aby $\small{|AX|=\frac{1}{3}\cdot|AX'|; \quad X'\in \mapsto AX}$ a ještě $\small{S}$ tak, aby $\small{|AS|=\frac{1}{3}\cdot|AS'|; \quad S'\in \mapsto AS}$ a narýsuj kružnici $\small{k'=(S'; |S'X'|)}$

$\mapsto AS$ Má být polopřímka.

#5 17. 11. 2009 19:11

Jinx0086
Zelenáč
Reputace:   

↑ FailED:

Nevím, jestli jsem správně pochopila, ale nevychází mi to :( Každopádně ale děkuji.

#6 17. 11. 2009 19:48 — Editoval FailED (17. 11. 2009 19:53)

FailED
Reputace:   42 

↑ Jinx0086:
Mně to vychází, teda, v zadání je napsáno, že je dán bod a kružnice, tak jsem předpokládal, že to má řešení. Když je bod A vzdálený víc než 2r od S tak úloha nemá řešení, když je právě 2r od S tak má jedno řešení a když je míň než 2r od S tak má úloha 2 řešení.

Zkusím Ti to ještě vysvětlit, hledáš body na kružnici k, které když zobrazíš 3* dál od A, tak se zobrazí znovu na kružnici k. To se dělá tak, že si sestrojíš obrazy všech bodů kružnice k, a kde se ti jejich zobrazení protne s kružnicí k, je hledaný bod Y.

A teď ke konstrukci:
1) polopřímka AS
2) bod S', S' leží na polopřímce AS ve vzdálenosti 3*|AS| od bodu A
3) kružnice k'; k' = (S', 3r),
4) Y = k' průnik k
5) p, A, Y náleží p

Kružnice k' je stejnolehlá s kružnicí k s bodem A v 3* větší vzdálenosti.

#7 17. 11. 2009 20:06

Jinx0086
Zelenáč
Reputace:   

Už tomu rozumím! Děkuji, moc mi to pomohlo :)

Zápatí