Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Honza Matika:... :-)
doplníme podmínky 
ahoj, prosím o vyřešení těchto příkladů: 1/(a-b) x 1/ (b-a) x (a+x)=
dále (1/ a + 1 - 2a/ a /nadruhou/) krát (1/a - 1)=
5/ 2krát (x+1) - 1/ 10krát (x-1) - 24/ 5krát (2x - 3) =
3/ a /nadruhou/ + 2ab+b /nadruhou/ - 4/ a /nadruhou/ - 2ab + b /nadruhou/ + 5/ a /nadruhou/ - b/ nadruhou/ =
( x-1/ x-2 mínus lomený výraz x/ x-1) krát (x- lomený výraz 3x/ x+1) =
Děkuji moc, snažím se to počítat, ale pořád mi to nevychází...Děkuji a ahoj :)
↑ Terkaaa:Vždyť tam zbylo v čitateli "a" a ve jmenovateli "3b". Červené čáry nepoškrtaly vše.. I když tam ↑ Ivana: chybu má, ta červená trojka se s tou modrou v dalším kroku nevykrátí, ale naopak se pronásbí, takže by tam mělo zbyt
.
1/(a-b) x 1/ (b-a) x (a+x)= si máme přeložit jak? x je násobení jen někde nebo nikde?
Ona většina tvých zápisů je nejednoznačná, nemáš možnost vyfotit své řešení na papíře a pak ho sem vložit jako obrázek? Bylo by to rychlejší a přesnější.
↑ Terkaaa:
Tak nejprve zareaguji na svoji chybu, kterou opravila kolegyně ↑ Tychi: , čímž ji za to děkuji :-)
.. má tam být ve jmenovateli 9b . Tu 3 jsem přehlédla. výsledek 
Tady posílám zadání , které jsem se snažila rozluštit , oprav jeastli je někde chyba
pokud máš něco ve jmenovateli zkus to napsat alespoň takto :
(1-2a)/(a na druhou +2) ... my možná poznáme, že to je :

Tak tady je to zadání , je správné ? .jpg)
Zdravím...potřebuju prosím co nejrychleji vyřešit tento příklad je to velmi důležité:
5y - x 5y-x x(2)-25y(2)
(----------- - -----------) . --------------
x(2)-5xy x(2)+5xy 2
(2)...nadruhou

↑ gladiator01:
tohle je výsledek?? a jaký je prosím postup??...v učebnici je výsledek x(2)+25y(2)....ale můžou tam mít chybu
↑ robo.n.x12:
nemá být za závorkou :
?

↑ Doxxik:
Nemáš tam někde chybu?
↑ Honza Matika:
je možný že bude chyba ve výsledku v učebnici

↑ robo.n.x12:
Je to možný, mě dva programy dávají uplně stejný výsledek, tak jestli jsem dobře opsala zadání, tak by mělo být dobře toto:
↑ Honza Matika:
Tak my dva jsme se aspoň už shodli, že :-))