Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim, muzete mi prosim nekdo poradit jak vyresim tenhle priklad? (/odmocnina2 - odmocnina3/):(2-/1-odmocnina2/-/3-odmocnina3/). uz dlouho sem nenavstivil tenhle forum a zatim se nemuzu zpomenout jak se dela tu bilou okynko :)
zadani zni jenom takhle:zlomek (/odmocnina2 - odmocnina3/):(2-/1-odmocnina2/-/3-odmocnina3/) je roven cislo. a)1 b)-1 c)1/2 d)-1/2 e)zadna z predchozich odpovedi neni spravna
↑ Kepzy: jj ale chybi ti tam absolutni hodnoty a jak si to udelal nebo napsal do toho biliho okynka?
↑ zdenek1:↑ Honza Matika: jj dekuju za pomoc nakonec jsem na to taky prisel :)
a jak to mam udelat abych to mel taky tak krasne napsany jako vy?
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=224
Tady to mas popsane :) Neni to nic sloziteho, uz jsem to za 4 hodiny pochopil
↑ Kepzy: asi pred pul rokem jsem to mel tak ze hned hned vedle toho sedyho okynka kde se pise sem mel jeste takova bila tabulka, ale ted se mi ta bila tabulka nekam zmizela a ja ted nevim jak mamudelat aby mi ta bila tabulka zase objevila
↑ PitBull~--!:
Jestli myslíš editor pro tex, tak ten už neni.
↑ gladiator01: skoda a jak se da ted vlozit tex? ja sem na to koukal ale moc sem toho nepochopil (spis vubec)
↑ PitBull~--!:
Normálně napíšeš "dolar" a začneš psát kód. Na konci zase "dolar". Je dobré mít přepnuto na anglickou klávesnici.
↑ Kepzy:
OT:
Jak píšeš třeba aposotrof na české klávesnici? nebo #, ~?
Já lituju, že když jsem se před 2 roky učil ve škole psaní všemi 10, že jsem se nepřeučil na dvorak klavesnici, teď už se mi do toho fakt nechce...
A k dotazu: doporučuji http://www.jaroska.cz/elearning/informa … t2e-cz.pdf, je na to odkaz i tady v návodu.
OT: ' píšu pomocí shiftu a čudlíku, který je nad entrem, kromě ' umí i ¨ a na anglické klávesnici umí \ a |.
Na anglickou ale nepřepínám, \ mám na české pod pravým altem + Q,
pravý alt umí spoustu věcí:
# & @ { } [ ] <>
X C V B N FG , .
mám to vše "hezky" růžově přímo na klávesách, mám svou dellí klávesnici proto ze všech nejradši(o:
Pokud je původní dotaz vyřešen, tak si dovolím pokračovat v OT:
Jeden problém s českou klávesnicí je následující: psaní s pravým altem je nepraktické, protože se ruce dostávají z pozice pro psaní všema deseti, zatímco na shiftu může mít člověk prst celkem jednoduše. Ale proti gustu...
(já programoval s anglickou, ale teď, jak píšu tyhle potvory jen v LaTeXu, jsem 95 % času v české klávesnici, takže proti ní nic nemám, ale psát v ní něco takhle složitějšího déle, to už je podle mě masochismus)
Nejlepší je psát anglické znaky levý alt + číslo z ascii tabulky. Např. alt+124 = | nebo alt+123 a 125 = {},...
↑ gladiator01:
Božemůj, to tak opravdu někdo dělá? :)
Anglická:
Anglická se shiftem:
Česká:
Česká se shiftem:
Česká s pravým altem:
---
Jak říkám, jak kdo chce. Já si třeba palec nerad kloubím kvůli pravému altu.
(mírné odchylky od vašich klávesnic tam asi budou, ale nejspíš nic dramatického, každý to máme jinak)
Rozložení klávesnice lze velmi rychle přepnout zkratkou Alt-Shift. Pokud má člověk nastaveny právě dvě rozložení, české a anglické, tak je to docela pohodlné -- já tahkle v klidu takhle přepnu rozložení i v půlce slova. Ale přiznám, že většina lidí nemá tenhle nápad ráda a zůstává u jednoho rozložení po celou dobu a obětuje buď pohodlnost (pravý alt) či diakritiku.
A když už šílené zkratky pomocí Pravého Altu, tak spíš používám Pravý Alt-č pro $ -- aspoň si nemusím pamatovat, na kterém písmenku ten dolar je -- kouknu na klávesnici a tam se na mě ten dolar kouká -- jenom vyžaduje Pravý Alt, abych ho dostal na obrazovku. I když tady si nejsem jistej, kde všude tohle funguje..
jak jsem psal výše, u mě $ = [pravý alt + ů] což pěkně vychází na palec a prsteník..
jen dolar pod "č" mám jen na anglické klávesnici + shift (s pravým altem na české tam na mě čeká "˘")
edit: jinak používám klasické rozložení klávesnice (W.Vista)
halogan napsal(a):
psaní s pravým altem je nepraktické, protože se ruce dostávají z pozice pro psaní všema deseti
Nemůžu souhlasit - řekl bych, že se nedostávají z pozice o nic víc než při psaní s pravým shiftem. Snad jen kdybych se pokoušel stisknout Ctrl+Alt+Delete, ale žádná jiná v praxi použitelná kombinace mě nenapadá... Ale může to být samozřejmě individuální.
Koukám, že Lenovo není jediné, co cpe tu naprosto zbytečnou, překážející, jinými klávesami plně nahraditelnou, otravnou klávesu vedle levého shiftu (dokud jsem si to nekoupil na notebooku, tak jsem se s takovým rozložením nesetkal).
↑ halogan:
Mě to tak šílené nepřipadá, než hledat kde ten znak na anglické klávesnici to rychleji napíši tu zkratku.