Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
V kartézské soustavě souřadnic Oxy je dán bod A(3,2). Najděte na ose x bod Q tak, aby délka lomené čáry OQA=8.
Já jsem si udělala bod A, pak jsem si na ose x udělala vzdálenost 8 a označila jsem si ji bodem L. Z bodu L jsem vedla kolmici(rovnobežka s osou y). pak jsem udelala primku p, která vede body O a A. Na kolmici, která vede z bodu L jsem si vyznačila 2 cm-tento bod jsem si oznacila K a bodem K jsem vedla rovnobežku s přímkou p a kde tato rovnobežka protne osu x, tak tam je bod Q.
Bylo by to ak možný??
Dík

↑ ajucha:
Vemme to postupně
a) vzdálenost bodu A od počátku umíš vypočítat? Jestli ano, jdeme dál
b) jakýkoliv bod na ose x má souřadnici y=0. Proto vzdálenost bodu Q bude rovna x - ové souřadnice.
Takže když od vzdálenosti 8 odečtu vzdálenost AO, mám vzdálenost OQ a zároveň x-ovou souřadnici bodu Q (x;0)
Řešení budou dvě. Od počátku vpravo a vlevo
Pokud jde o obvod trojúhelníku AOQ, tak pak popsal Cheop
↑ ajucha:
Pokud bychom chtěli nalézt bod Q konstrukcí, jak se o to pokoušíš, pak správné řešení je následující:
1. vyznačíme bod L = [8, 0] (resp. L = [-8, 0]).
2. sestrojíme přímku q, která je osou úsečky LA.
3. přímka q protne osu x v bodě Q a platí
|OQ| + |QA| = |OQ| + |QL| = |OL| = 8,
protože trojúhelník LAQ je rovnoramanný (LA základna, QL, QA shodná ramena).
Stránky: 1