Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

je to (x/x-1)^(2x)-1 nebo tak (x/x-1)^(2x-1)?
přepis: 
---
(jen takový pokus.. limity s neznámou v exponentu jsme nebrali, tak jsem to řešil "normáně" - pokrácení čitatele i jmenovatele nejvyšší mocninou x, zlomek 1/x (když x = oo) je cca 0, proto jsem jej zanetbal.. mno a 1/1 = 1 a 1^cokoli = 1)
Prosím, nechápu postup ve skriptech, poraďte.
lim an pro n jdoucí k nekonečnu sqr(4n na druhou + 5n -7) - 2n. protože by vyšlo nekonečno - nekonečno, je třeba výraz rozšířit - to chápu. Takže vznikne sqr(4n na druhou + 5n -7) - 2n * sqr(4n na druhou + 5n -7) + 2n /sqr(4n na druhou + 5n -7) + 2n. To ještě také chápu, ale další úpravu jsem už nepochopila. Proč z toho pak vznikne 5n-7/sqr(4n na druhou + 5n -7) + 2n ? A jak poté z tohoto vznikne 5-7/n a to lomeno sqr(4+5/n-7) + 2. Vůbec nechápu, co se s tím děje. Prosím, prosím, pomozte.
↑ Romajzl:
co tak použít vzorec
?
↑ Pavel:Tak to mi moc nepomohlo, ale mezitím jsem přišla na to, jak dostanu výsledek. Ten výraz 5n-7/sqr(4n na druhou+5n-7)+2n vlastně dělím - čitatele n a jmenovatele n na druhou. Ale stále nechápu, jak z výrazu lim (sqr(4n na druhou+5n-7)-2n)*(sqr(4n na druhou+5n-7)+2n)/sqr(4n na druhou+5n-7)+2n dostanu výraz lim 5n-7/sqr(4n na druhou+5n-7)+2n. Jaktože v čitateli zmizelo 4n na druhou a 2n a 5n-7 zůstalo? Prosila bych polopatě vysvětlit.
↑ Romajzl:

a to co nechápeš je nejspíš tohle:
čili to co ti tu už bylo poraděno, vzorec
, kde
a 
↑ Tychi:Děkuji mnohokráte. Matika není totiž vůbec mým přítelem, bohužel ji musím v prváku na výšce nějak přežít, studuji dálkově při dvou dětech a je to zápřah. A když nemám ty základní znalosti, jakože odmocnina *odmocnina = nic, tzn. vyruší se(jak jsi mi poradil), tak se pak těžko něco chápe.
↑ Romajzl: 
neboli 
V matice jsou základy potřeba, je to stejné jako v jiných oborech, já se třeba kdysi dávno nenaučila používat německé určité i neurčité (a kdovíjaké všechny mají) členy a ty základy mi chybí a budou chybět už asi furt. On ani dům bez základů nestojí..
zdravim potřeboval bych pomoc s výpočtem jedné limity
↑ ksanda.petr:vydeliť čitateľa aj menovateľa
potom po úpravách výjde výsledok